Skip to content

Žemės riešutų sviestas: kuo skiriasi nuo žemės riešutų kremo, kuo naudingas ir kaip pasigaminti namuose?

Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų sviestas – visame pasaulyje populiarus baltymų turintis produktas. Jis gaminamas iš maltų žemės riešutų. Namuose gamintas natūralus žemės riešutų sviestas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Tačiau jį perkant parduotuvėje, svarbu patikrinti etiketę. Į daugelį komerciškai pagamintų riešutų sviestų dedama cukraus, augalinio aliejaus ir transriebalų, kurie gali sumažinti jų maistinę vertę.

Natūralaus žemės riešutų sviesto galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėse ir specializuotose maisto prekių parduotuvėse, taip pat galima lengvai rasti elektroninėse parduotuvėse. Svarbu pasirinkti produktą, kuriame nėra jokių priedų, išskyrus šiek tiek druskos. Žemės riešutų sviestą taip pat galite pasigaminti namuose, kurio receptu ir pasidalinsime.

Kas išrado žemės riešutų sviestą?

Žemės riešutų sviestas žinomas jau labai seniai. Senovės inkai ir actekai skrudintus žemės riešutus sumaldavo į pastą. Tačiau šiandien žemės riešutų sviestas yra šiek tiek kitoks. Šiuolaikinėms rūšims reikia kitokio gamybos proceso.

Šiuolaikiniam žemės riešutų sviestui gaminti naudojami įrankiai priskiriami trims išradėjams. Marcellusas Gilmore’as Edsonas 1884 m. užpatentavo žemės riešutų pastą (gaminamą malant skrudintus žemės riešutus tarp dviejų įkaitintų paviršių). Dr. Johnas Harvey Kelloggas, sukūręs „Kellogg’s“ dribsnius, 1895 m. užpatentavo žemės riešutų sviesto, pagaminto iš žalių žemės riešutų, kūrimo procesą. Daktaras Ambrose’as Straubas 1903 m. užpatentavo žemės riešutų sviestą gaminančią mašiną.

Žemės riešutų sviestas
Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų sviesto rūšys

Žemės riešutų sviesto sudėtis ir tekstūra gali skirtis priklausomai nuo gamybos būdo, todėl verta žinoti pagrindines šio sviesto rūšis.

  • Natūralus žemės riešutų sviestas. Gaminamas iš vieno ingrediento – žemės riešutų. Juose paprastai būna mažiau sočiųjų riebalų, nėra natrio ir cukraus.
  • Kreminis žemės riešutų sviestas. Šio tipo žemės riešutų sviestas sumalamas į pastą. Jis yra švelnus ir geriausiai tinka užtepėlėms, kokteiliams ar padažams gaminti.
  • Traškus žemės riešutų sviestas. Jei mėgstate daugiau tekstūros turintį riešutų sviestą, puikus pasirinkimas traškus žemės riešutų sviestas. Šiame svieste yra žemės riešutų gabalėlių, kurie suteikia traškumo.

Žemės riešutų sviestas ir žemės riešutų kremas – kuo jie skiriasi?

Nors abu gaminiai gaminami iš žemės riešutų ir turi panašią tekstūrą, jų sudėtis ir maistinės savybės gali labai skirtis.

SavybėsŽemės riešutų sviestasŽemės riešutų kremas
SudėtisPaprastai turi minimalų ingredientų kiekį – tik skrudinti žemės riešutai, kartais truputis druskos.Dažniausiai yra saldesnis, nes jame būna pridėta cukraus, augalinių aliejų (pvz., palmių ar sojų), emulsiklių ir net pieno miltelių. Tai daroma siekiant sukurti švelnesnę tekstūrą ir ilgesnį galiojimo laiką.
TekstūraGali būti kreminis arba traškus, bet jo natūrali konsistencija dažnai būna tirštesnė ir kartais net šiek tiek sausesnė. Ilgainiui gali atsiskirti riešutų aliejus, todėl jį reikia išmaišyti.Itin glotnus ir lengviau tepamas dėl pridėtinių aliejų ir emulsiklių. Jis gali priminti šokoladinius riešutų kremus, tik su stipresniu žemės riešutų skoniu.
Maistinė vertėNatūralus produktas, kuriame daug baltymų, gerųjų riebalų, skaidulų ir mažiau pridėtinių ingredientų.Dažniausiai turi daugiau cukraus ir sočiųjų riebalų iš pridėtinių augalinių aliejų, todėl jis yra kaloringesnis ir mažiau maistingas nei natūralus riešutų sviestas.
Žemės riešutų sviestas
Žemės riešutų sviestas

Kaip pasigaminti žemės riešutų sviestą?

Vieną kartą žemės riešutų sviesto pasigaminę patys, pirkti nebenorėsite. Namuose gamintas riešutų sviestas yra idealios sudėties, gaminamas tik iš žemės riešutų, tad jokių priedų jame nėra. Namuose gamintas riešutų sviestas taip pat ir pigesnis nei pirktas parduotuvėje. Be to, galima ir eksperimentuoti su riešutų sviesto natūraliais priedais. Gaminant galima pagardinti druska, klevų, agavų ar kitu sirupu, prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu, vanile ar net aitriaisiais pipirais, taip pat galima gardinti šokoladu ar kakava bei kokosų drožlėmis.

Pagaminti žemės riešutų sviestui reikės: 400 g žemės riešutų (neskrudintų).

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C, parskirstykite riešutus skardoje ir skrudinkite riešutus maždaug 10 minučių, kol riešutai gražiai paruduos. Po pirmų 5 minučių riešutus rekomenduojame pamaišyti – taip jie apskrus tolygiau.
  2. Atvėsinkite riešutus, kol jie liks šiek tiek šilti. Jeigu naudojate riešutus su luobelėmis, jas nulupkite.
  3. Riešutus suberkite į maisto smulkintuvą ir pradėkite nuo pulsavimo. Po maždaug 1 minutės riešutai susimals į miltus.
  4. Tuomet jau galite paleisti galingiausią režimą. Dar po 1 minutės riešutai turėtų pradėti lipti į gabalus, dugne pradės matytis išsiskiriantis aliejus. Dar po 3-4 minučių riešutų sviestas jau atrodo kiek panašesnis į riešutų sviestą. Jeigu naudosite priedus, juos įmaišykite maždaug dabar. Rekomenduojama smulkinti dar 2-3 minutes, kol riešutų sviestas taps visiškai tolygia mase. Glotnus riešutų sviestas dažniausiai susimala per 10 minučių nuo pradžios.
  5. Žemės riešutų sviestą sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve. Suvartokite per 2-3 mėnesius.

Kur naudoti žemės riešutų sviestą?

Žemės riešutų sviestas, kaip ir kitų riešutų sviestas gali būti naudojamas įvairiais būdais, nuo saldžių iki pikantiškų patiekalų. Jų yra begalė, štai keletas jų:

  • Gardinkite pusryčių košę, ypač tinka avižinei košei, bet nepamaišys ir kitoms pagardinti.
  • Valgykite su obuoliais, kriaušėmis ar bananais.
  • Gaminkite įvairius nekeptus desertus.
  • Įmaišykite į vaisių kokteilius.
  • Tepkite ant duonos ar skrebučio.
  • Įmaišykite į pyragų, keksiukų ar kitų kepinių tešlą.
  • Tiekite su blynais.
  • Įmaišykite į troškinius ar sriubas.
  • Gaminkite salotų užpilą.
  • Pasiruoškite padažą paukštienai.
Žemės riešutų sviestas
Žemės riešutų sviestas

Žemės riešutų sviesto galiojimo laikas

Norint kuo ilgiau išlaikyti žemės riešutų sviestą, jį būtina laikyti vėsioje ir sausoje vietoje. Nelaikykite šviesoje ar prie šilumos šaltinių. Žemės riešutų sviesto galiojimo laikas priklauso nuo jo būklės. Neatidarytas žemės riešutų sviestas gali išsilaikyti 6-9 mėn. Atidarytas žemės riešutų sviestas spintelėje gali išsilaikyti 2-3 mėnesius (po to 6-9 mėnesius šaldytuve).

Žemės riešutų sviesto nauda sveikatai

Žemės riešutų sviestas yra labai geras maistinių medžiagų šaltinis, kuris gali būti naudingas sveikatai.

  • Gerina širdies sveikatą. Vienas iš pagrindinių riebalų žemės riešutų svieste yra oleino rūgštis, kuri padeda palaikyti gerą cholesterolį, cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
  • Mažina diabeto riziką. Oleino rūgštis taip pat mažina organizmo atsparumą insulinui, kuris didina cukraus kiekį kraujyje ir sukelia diabetą.
  • Mažina vėžio riziką. Žemės riešutai yra puikus antioksidantų, tokių kaip manganas, vitaminas E ir B grupės vitaminai, šaltinis. Šie junginiai apsaugo organizmą nuo ląstelių pažeidimų ir juos atstato, o tai gali sumažinti lėtinių ligų, pavyzdžiui, vėžio, riziką.
  • Padeda metantiems svorį. Žemės riešutų svieste esantys sveikieji riebalai vadinami mononesočiosiomis ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis. Daug gerųjų riebalų, baltymų ir skaidulinių medžiagų turintį maistą, pavyzdžiui, žemės riešutų sviestą, mūsų organizmas virškina ilgiau, todėl galime ilgiau jaustis sotūs ir sumažinti persivalgymo riziką.
Žemės riešutų sviestas
Žemės riešutų sviestas

Kada reikėtų vengti žemės riešutų sviesto?

Žemės riešutų sviestas yra puikus produktas, tačiau jo reikėtų vartoti su saiku.

  • Jeigu esate alergiškas žemės riešutams, riešutų sviesto vartoti negalima.
  • Taip pat jis yra labai kaloringas, todėl kyla rizika priaugti svorio, jei jis vartomas nesaikingai.
  • Nors dauguma riebalų žemės riešutų svieste yra palyginti sveiki, žemės riešutuose taip pat yra šiek tiek sočiųjų riebalų, kurių vartojant per daug ilgainiui gali kilti širdies sveikatos sutrikimų.
  • Žemės riešutuose yra daug fosforo, kuris gali riboti kitų mineralų, pavyzdžiui, cinko ir geležies, įsisavinimą. Jei jums trūksta šių mineralų, reikėtų vengti žemės riešutų sviesto.

Šaltiniai:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4711439
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you
https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *