Skip to content

Muskato riešutai – vertingas prieskonis, kurį galite panaudoti ne tik virtuvėje, bet ir buityje

  • by
Muskato riešutai

Muskato riešutai yra populiarūs prieskoniai, kurie suteikia maistui šiltą, salsvą, riešutų natų turintį skonį. Muskato riešutų nauda neapsiriboja vien virtuve. Dėl savo aromatinių ir gydomųjų savybių jie plačiai naudojami įvairiose srityse. Pasiaiškinkime, kuo gi ypatingi muskato riešutai bei kaip juos galime panaudoti maisto gamyboje ir kitur.

Muskato riešutų kilmė ir istorija

Muskato riešutai kilę iš Indonezijoje esančių Bandos salų, kurios buvo žinomos kaip „prieskonių salos“. Šie riešutai buvo laikomi vertingu prieskoniu dar senovės Romos ir Graikijos laikais, o plačiai žinomi Europoje jie tapo viduramžiais. XV–XVI a., po to, kai portugalai ir olandai užvaldė Bandos salas, prasidėjo intensyvus muskato prekybos kelias. Dėl savo retumo ir vertės muskatas buvo laikomas labai brangiu produktu, todėl buvo siekiama kontroliuoti jo tiekimą ir netgi vyko karai dėl šio prieskonio monopolio. Vėliau muskatas išplito ir kitose pasaulio dalyse. Šiandien jis plačiai naudojamas tiek maisto pramonėje, tiek kosmetikoje, parfumerijoje ir namų priežiūroje.

Muskato riešutai

Kaip auginami muskato riešutai

Muskato riešutai – tai išdžiovintos kvapiojo muskatmedžio (Myristica fragrans) sėklos. Kvapusis muskatmedis užauga iki 10-20 metrų aukščio, o jo vaisiai bręsta apie 7-9 mėnesius. Muskatmedžiai auginami tropiniuose ir subtropiniuose regionuose, jie reikalauja šiltų klimato sąlygų ir nuolatinės drėgmės. Muskatmedis pradeda derėti po 7-9 metų, o pilną derlių pasiekia tik po 15 metų. Vaisiai turi storą, šviesiai raudoną lukštą, kurio viduje yra riešutas ir muskato žiedas (mace), kuris taip pat naudojamas kaip prieskonis.

Pagrindinės muskato auginimo šalys yra Indonezija, Indija, Grenada, Madagaskaras ir Malajų salos. Norint užauginti muskato riešutų derlių, reikia įdėti daug darbo, nes būtina kruopščiai surinkti ir apdoroti vaisius. Tai viena iš priežasčių, kodėl muskato riešutai išlieka brangūs.

Muskato riešutai

Muskato riešutai maisto gaminime – vartojimo rekomendacijos

Muskato riešutai turi unikalų, šiltą, šiek tiek salsvą ir aštrų skonį, kuriame jaučiamos riešutų ir medienos natos. Šių riešutų skonis yra labai intensyvus, todėl net visai mažas jų kiekis suteikia patiekalui gylio ir šilumos. Šis prieskonis puikiai tinka tiek saldžiuose, tiek sūriuose patiekaluose, suteikia šiems šilumos, gylio ir išskirtinio aromato.

Kulinarijoje muskato riešutai dažniausiai naudojami malti, nes taip geriau išsiskiria jų intensyvus aromatas. Malti muskato riešutai dedami į desertus – pyragus, sausainius, pudingus. Tai dažnas ingredientas Kalėdų ir žiemos sezono patiekaluose, pavyzdžiui, imbieriniuose sausainiuose, karštame vyne.

Be saldžiųjų patiekalų, muskato riešutai naudojami gaminant padažus, sriubas, troškinius. Šis prieskonis ypač populiarus Indijos, Azijos ir Artimųjų Rytų virtuvėse, kur jo pridedama į ryžius, daržoves ir mėsos patiekalus, kad suteiktų maistui aštrumo ir subtilaus aromato.

Muskato riešutai

Muskato riešutai puikiai dera su kitais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, gvazdikėliai, vanilė, čiobreliai ar imbieras. Taip pat galima juos naudoti šiltuose gėrimuose, pavyzdžiui, ruošiant karštą šokoladą, kavą ar tradicinį karštą vyną.

Muskato riešutai turi labai intensyvų skonį, todėl dažniausiai naudojami tik mažais kiekiais. Rekomenduojama naudoti tik apie 1/4 ar 1/2 arbatinio šaukštelio tarkuotų muskato riešutų vienam patiekalui, kad nepradėtų dominuoti jų skonis.

Muskato riešutai

Muskato riešutų nauda sveikatai

Muskato riešutai yra ne tik aromatingas prieskonis, bet ir vertingas produktas sveikatai. Jų sudėtyje gausu naudingų junginių, tokių kaip eteriniai aliejai, antioksidantai ir vitaminai, kurie teikia įvairiapusę naudą organizmui.

Viena iš svarbiausių muskato riešutų savybių – jų gebėjimas skatinti virškinimą. Jie stimuliuoja virškinimo fermentų išsiskyrimą, padeda sumažinti pilvo pūtimą, pykinimą ir kitus nemalonius pojūčius po valgio. Muskato antibakterinės savybės padeda palaikyti burnos higieną, kovoti su dantenų uždegimu ir burnos kvapo problemomis.

Be to, muskato riešutai veikia kaip natūralus raminamasis. Vartojami nedideliais kiekiais jie gali padėti atsipalaiduoti, sumažinti stresą ir pagerinti miegą. Tradicinėje medicinoje jie taip pat naudojami kaip priemonė nuo nemigos.

Muskatas yra puikus antioksidantų šaltinis. Kaip žinia, antioksidantai saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, mažina uždegimą ir lėtina senėjimo procesus. Tačiau svarbu vartoti šį prieskonį saikingai, nes didelės dozės gali būti kenksmingos.

Muskato riešutai

Maistingumas ir kalorijos

Žemiau pateikiame lentelę su muskato riešuto maistine verte (100 g produkto):

Maistinė vertėKiekis (100 g)
Kalorijos525 kcal
Baltymai5.8 g
Riebalai36.3 g
– Sotieji riebalai25.9 g
Angliavandeniai49.3 g
– Cukrūs28.5 g
– Skaidulos20.8 g
Vitaminai
Vitaminas A5 IU
Vitaminas C3 mg
Vitaminas B60.16 mg
Folio rūgštis76 µg
Mineralai
Kalcis184 mg
Geležis3 mg
Magnis183 mg
Fosforas213 mg
Kalis350 mg
Natris16 mg
Cinkas2 mg

Pastaba: Kadangi muskato riešutai vartojami labai mažais kiekiais, suvartotos kalorijos bei gaunamos iš jų maistinės medžiagos yra minimalios.

Šalutinis muskato riešutų poveikis

Naudojant muskato riešutus kaip prieskonį, nedideliais kiekiais, jie yra saugūs ir naudingi. Svarbu neviršyti rekomenduojamų kiekių, nes vartojimas dideliais kiekiais gali turėti šalutinį poveikį jūsų sveikatai. Pagrindinė rizika siejama su muskato sudėtyje esančiu junginiu miristicinu, kuris vartojamas didelėmis dozėmis gali būti toksiškas. Didesnės dozės (daugiau nei 5 g per dieną) gali sukelti toksinį poveikį, įskaitant galvos svaigimą, haliucinacijas ir pykinimą. Kai kuriais atvejais žmonės patiria širdies ritmo sutrikimus ar traukulius. Nėščios moterys muskato riešutus turėtų vartoti itin saikingai, nes jų perdozavimas gali sukelti gimdos spazmus ir pakenkti nėštumui.

Muskato riešutai

Muskato riešutai tradicinėje medicinoje ir šiuolaikinėje farmacijoje

Muskato riešutai nuo seno naudojami tradicinėje medicinoje dėl savo raminančių, virškinimą gerinančių ir antiseptinių savybių. Ajurvedoje jie skiriami nemigai gydyti, stresui mažinti ir skrandžio problemoms spręsti. Taip pat tikima, kad muskatas stiprina nervų sistemą ir gerina kraujotaką.

Šiuolaikinėje farmacijoje muskato eterinis aliejus naudojamas vaistų sudėtyje, siekiant malšinti skausmą ir uždegimus, ypač raumenų ir sąnarių. Dėl antibakterinių savybių muskatas įtraukiamas į burnos priežiūros produktus kaip antiseptikas. Jo sudėtyje esantys junginiai tiriami dėl galimo poveikio mažinant nerimą ir skatinant ramesnį miegą. Jei planuojate muskato riešutus vartoti kaip medicininę priemonę, prieš pradedant rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Muskato riešutai kosmetikos ir parfumerijos pramonėje

Muskato riešutai plačiai naudojami kosmetikos ir parfumerijos pramonėje dėl savo unikalių aromatinių ir gydomųjų savybių. Iš jų gaunamas eterinis aliejus dedamas į kremus, muilus ir losjonus, nes jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir padeda kovoti su odos uždegimais bei akne.

Parfumerijoje muskatas suteikia kvepalams šiltą, prabangų ir šiek tiek pikantišką aromatą, dažnai derinamą su gėlių ar medienos natomis. Muskatas taip pat naudojamas masažo aliejuose dėl savo savybės skatinti kraujotaką ir atpalaiduoti raumenis. Žvakių gamyboje bei aromaterapijos priemonėse muskato kvapas populiarus, kadangi padeda kurti jaukią ir raminančią atmosferą.

Muskato riešutai namų priežiūrai

Muskato riešutai naudojami namų priežiūroje dėl savo stipraus aromato bei natūralių antiseptinių savybių. Iš muskato išgaunamas eterinis aliejus dažnai dedamas į oro gaiviklius ir žvakes. Be to, muskatas veikia kaip natūrali vabzdžius atbaidanti priemonė – jo aliejus arba milteliai naudojami norint apsaugoti namus nuo skruzdėlių ar kitų kenkėjų. Jis taip pat gali būti naudojamas skalbinių kvėpinimui, kuriems suteiks šviežumo ir prabangos kvapą. Muskato aromatas padės paversti namus malonia ir jaukia erdve.

Šaltiniai
https://www.webmd.com/
https://www.allrecipes.com/
https://www.foodandwine.com/
https://www.healthline.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *