Skip to content

Anakardžių riešutų sviestas: kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą ir kaip pasigaminti namuose?

Anakardžių riešutų sviestas: kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą ir kaip pasigaminti namuose?

Ar esate kada nors ragavę anakardžių riešutų sviesto? Šis aksominis anakardžių riešutų sviestas pavergs jau nuo pirmo šaukštelio. Jis galbūt mažiau žinomas nei žemės riešutų sviestas, tačiau pasižymi subtilesniu skoniu, švelnesne tekstūra ir turi daug maistingųjų medžiagų. Jis tiks tiek desertams gardinti, tiek netikėtiems eksperimentams virtuvėje. Tai nėra tiesiog riešutų sviestas, jis išsiskiria unikaliu skoniu, tekstūra ir pritaikymo galimybėmis.

Be to ar žinojote, kad anakardžių riešutai iš tiesų nėra riešutai? Tai tropinio medžio vaisiaus sėklos. Kriaušės formos vaisiaus gale užaugusios sėklos vadinamos tikraisiais vaisiais arba anakardžių kauliukais, kuriuos ir vadiname anakardžių riešutais.

Anakardžiai

Kaip gaminamas anakardžių riešutų sviestas

Kaip ir visiems riešutų sviestams, taip ir anakardžių riešutų sviestui pagaminti reikia laiko ir kantrybės. Šiam sviestui paruošti galima naudoti vien tik anakardžių riešutus arba įvairius priedus, pavyzdžiui, kokoso drožles, kakavą, vanilę, cinamoną, kanapių, saulėgrąžų sėklas, saldumui klevų, agavų sirupą ar medų. Visus prieskonius ir priedus galite dėti į trintuvą kartu su riešutais ir sumalti į vientisą masę.

Tačiau, jei norisi traškios konsistencijos riešutų sviesto, tuomet šiek tiek pasmulkintas sėklas ar riešutus, kokoso drožles įmaišyti į jau pagamintą sviestą. Su priedais nepersistenkite, jei malsite ~300 g riešutų, kitų priedų dėkite maždaug šaukštą, o prieskonių pakaks ir šaukštelio.

Gaminimui reikės:

  • 300 g anakardžių riešutų
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Anakardžių riešutų sviestas: kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą ir kaip pasigaminti namuose?
  1. Anakardžių riešutus suberkite į kepimo skardą ir pakepkite apie 10 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kepant vis pamaišykite.
  2. Riešutus atvėsinkite: gali likti vos šilti, tik jokiu būdu ne karšti. Paskui suberkite kartu su druska į trintuvą. Patogiausia ir greičiausia riešutų sviestą gaminti trintuve, skirtame tirštiesiems kokteiliams plakti, bet galima trinti ir virtuviniame kombaine, tiesiog užtruks šiek tiek ilgiau. Kuo trintuvo variklis galingesnis, tuo riešutus į sviestą sutrins lengviau. Jeigu trintuvas arba kombainas silpnas, gali tekti kelis kartus sustabdyti ir leisti pailsėti varikliui. Jei gaminsite trintuvu, riešutus smulkinkite trumpai (kas kelias minutes, po maždaug 10 sekundžių, kad trintuvas neperdegtų, o riešutų masė neužkaistų).
  3. Šitaip kelis kartus pamalus ir vis nustūmus riešutus nuo sienelių išgausite vis tirštesnę masę. O dar po kiek laiko išsiskirs riešutų aliejus ir masė taps kreminė.
  4. Paruoštą anakardžių riešutų sviestą supilkite į sandarų indą. Galite laikyti šaldytuve ganėtinai ilgai – per kurį laiką ant paviršiaus gali susiformuoti aliejaus sluoksnis, reikės tik šaukšteliu išmaišyti visą sviestą.
Anakardžių riešutų sviestas: kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą ir kaip pasigaminti namuose?

Anakardžių riešutų sviesto maistingumas

Anakardžių riešutų sviestas ne tik labai gardus, bet ir ypatingai maistingas, nesvarbu ar jį valgote su vaisiais, ar tepate ant skrebučio, ar tiesiog kabinate šaukštu.

  • Baltymai. Riešutai ir riešutų sviestas jau seniai laikomi puikiais augalinių baltymų šaltiniais, o anakardžių riešutų sviestas nėra kitoks. Dviejuose šaukštuose (~28 g) anakardžių riešutų sviesto yra apie 4,9 g baltymų. Tai beveik 5 gramai vienoje porcijoje. O jeigu dar jis derinamas su kitais baltymų turinčiais užkandžiais, pavyzdžiui, graikišku jogurtu, varške, kefyru, baltymų kiekis dar labiau padidėja, o tai ypatingai naudinga raumenims.
  • Mononesotieji riebalai. Jų gausu šiame riešutų svieste, kurie ypatingai naudingi širdžiai ir kraujagyslių sveikatai. 28 g ananakrdžių riešutų svieste yra apie 14 g riebalų.
  • Angliavandeniai. 28 g anakardžių riešutų sviesto yra apie 8 g angliavandenių, padedančių palaikyti aukštą energijos lygį. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad didžiąją dalį šių angliavandenių sudaro natūralūs cukrūs ir labai nedaug – skaidulinės medžiagos (apie 1 g), kurios yra svarbios virškinimo sistemai.
  • Mineralai. Anakardžių svieste yra kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio ir cinko mineralų, kurių kiekvienas atlieka svarbų vaidmenį palaikant įvairias organizmo funkcijas ir užtikrinant sklandų organizmo darbą.
  • Vitaminai. Jame gausu B grupės vitaminų, kurie reikalingi energijos gamyboje ir medžiagų apykaitoje, užtikrinant geriausią organizmo veiklą. Vitaminas E yra odą puoselėjantis antioksidantas, skatinantis sveiką švytėjimą iš vidaus. O vitaminas K, esantis anakardžiuose, atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, prisidėdamas prie bendros geros savijautos.
Anakardžių riešutų sviestas: kodėl verta jį įtraukti į savo mitybą ir kaip pasigaminti namuose?

Kur ir kaip panaudoti anakardžių riešutų sviestą?

Anakardžių riešutų sviestas yra universalus ir maistingas produktas, kuris gali paskaninti įvairius patiekalus. Jis ne tik suteikia kremiškumo, bet ir papildo patiekalus geraisiais riebalais, baltymais bei subtiliai saldžiu riešutų skoniu. Štai keletas būdų, kaip jį panaudoti:

  • Pusryčiams. Užtepkite riešutų sviesto ant pilno grūdo duonos, pridėkite šviežių vaisių ir apibarstykite sėklomis. Šaukšteliu riešutų sviesto pagardinkite košes.
  • Užkandžiams. Tiekite su vaisiais, uogomis, įmaišykite į vaisių kokteilius, gardinkite jogurtą ar varškę.
  • Padažams ir užtepėlėms. Sumaišykite riešutų sviestą su sojų padažu, šiek tiek imbiero, česnako ir citrinų sulčių, gausite nuostabų Azija kvepiantį padažą, kurį galėsite naudoti wok patiekalams ar salotoms gardinti. Naudokite kaip pagrindą kreminiam salotų užpilui, sumaišydami su vandeniu, obuolių actu ir prieskoniais. Gamindami avokado, ankštinių daržovių užtepėles įmaišykite riešutų sviesto – gausite maistingą ir kreminės konsistencijos užtepėlę, kurią galėsite valgyti su daržovėmis, krekeriais ar tepti ant duonos.
  • Desertams. Naudokite anakardžių sviestą kartu su datulėmis, kakava ir riešutais gaminant sveikuoliškus saldainius. Įmaišykite į pyragų, sausainių ar keksiukų tešlą.
  • Pagrindiniams patiekalams. Įdėkite šaukštą į daržovių ar vištienos troškinį, kad patiekalas įgautų sodraus skonio ir kreminės konsistencijos. Naudokite vietoje grietinėlės makaronų padažams, sumaišydami su augaliniu pienu ar vandeniu ir prieskoniais. Pagardinkite sriubas.
Anakardžių riešutų sviestas

Kaip laikyti anakardžių riešutų sviestą?

Anakardžių sviestas geriausiai laikosi sandariame inde. Jei norite išlaikyti anakardžių riešutų sviesto šviežumą, laikykite jį šaldytuve, nors kambario temperatūroje jis taip pat išsilaikys keletą savaičių. Atidarytą riešutų sviestą rekomenduojama suvartoti per tris mėnesius – ne todėl, kad jis suges, o todėl, kad jo skonis intensyviausias būna pradžioje.

Šaltiniai:
https://ayoubs.ca/blogs/news/cashew-nut-butter-nutrition
https://www.independent.co.uk/health-and-fitness/cashew-butter-health-benefits-b2631643.html

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *