Skip to content

Žemės riešutai – naudingi širdžiai ir kraujagyslėms, o virtuvėje gali būti panaudojami itin įvairiai

  • by
Žemės riešutai

Žemės riešutai yra daugiau nei paprastas užkandis. Tai vienas universaliausių ir maistingiausių produktų pasaulyje, teikiantis daug naudos sveikatai. Žemės riešutai naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai, smegenų veiklai. Susipažinkime su šiais maistingaisiais riešutais iš arčiau.

Žemės riešutų kilmė ir istorija

Žemės riešutai, kitaip valgomasis arachis (Arachis hypogaea), nors ir vadinami riešutais, iš tiesų priklauso ankštinių augalų šeimai, kaip pupelės ar lęšiai. Jie yra unikalūs tuo, kad vaisius subrandina po žeme – iš čia ir jų pavadinimas. Be to, žemės riešutai yra vienas populiariausių produktų pasaulyje, ypač Jungtinėse Valstijose, kur kasmet suvalgoma apie 1,5 milijardo svarų žemės riešutų sviesto!

Žemės riešutų kilmė siejama su Pietų Amerika, ypač šiuolaikinėmis Peru ir Brazilijos teritorijomis. Manoma, kad jie buvo pradėti auginti daugiau nei prieš 7000 metų vietinių indėnų genčių. Europos tyrinėtojai atrado žemės riešutus XVI amžiuje, kai keliautojai ir užkariautojai atvežė šį augalą į Europą ir Afriką. Vėliau vergų prekybos metu žemės riešutai pasiekė Šiaurės Ameriką, kur buvo sėkmingai įvežti į plantacijų žemės ūkį. Dabar jie auginami visame pasaulyje, ypač šilto klimato regionuose, įskaitant Aziją, Afriką, Šiaurės ir Pietų Ameriką.

Žemės riešutai

Kaip auginami žemės riešutai

Žemės riešutai yra unikalūs savo auginimo būdu. Tai yra vienintelis ankštinis augalas, kurio vaisiai subręsta po žeme. Šie vienmečiai žoliniai augalai pradeda augti kaip mažos, krūmą primenančios gėlės. Po apdulkinimo žiedai pradeda leisti ilgus stiebus, kurie nukreipia vaisius link žemės, kur jie galutinai subręsta.

Žemės riešutams reikalingas šiltas klimatas ir ilgas vegetacijos laikotarpis. Jie geriausiai auga dirvožemyje, kuriame yra daug maistingųjų medžiagų ir kuris gerai drenuoja, smėlio ar priemolio dirvos jiems idealiausios. Svarbu, kad per augimo sezoną netrūktų drėgmės, bet subrendimo metu, kai vaisiai jau vystosi po žeme, sausros periodai gali padėti išvengti pelėsio ar kitų ligų, galinčių pažeisti derlių.

Priklausomai nuo klimato ir veislės, žemės riešutai subręsta per 4-5 mėnesius po pasodinimo. Derliaus nuėmimo metu augalai išraunami iš dirvožemio, kad riešutai kartu su stiebais būtų išdžiovinti saulėje. Po to jie apdorojami ir rūšiuojami, priklausomai nuo galutinės paskirties: ar bus parduodami kaip užkandis, ar naudojami sviesto gamybai, ar kitaip panaudojami maisto pramonėje.

Žemės riešutai

Žemės riešutų nauda sveikatai

  • Širdies sveikata. Vienas iš didžiausių žemės riešutų privalumų yra jų teigiamas poveikis širdžiai. Kadangi jie turi daug mononesočiųjų riebalų, moksliniai tyrimai rodo, kad žemės riešutų vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką. Be to, šie riešutai padeda palaikyti stabilų cholesterolio lygį kraujyje, mažina uždegimus ir pagerina kraujagyslių sveikatą.
  • Svorio reguliavimas. Nors žemės riešutai yra kaloringi, tyrimai rodo, kad jų saikingas vartojimas neturi neigiamo poveikio kūno svoriui. Priešingai, žmonės, kurie valgo žemės riešutus, dažnai jaučia ilgesnį sotumo jausmą, o tai gali padėti sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
  • Smegenų veikla. Žemės riešutai gali turėti teigiamą poveikį smegenų veiklai. Juose esantys niacinas ir resveratrolis palaiko smegenų sveikatą ir gali padėti sumažinti riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga.
  • Kraujagyslių sveikata. Magnis, esantis žemės riešutuose, padeda palaikyti sveiką kraujagyslių funkciją, mažina kraujospūdį ir gerina kraujo apytaką. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie serga hipertenzija ar turi širdies ligų rizikos faktorių.
Žemės riešutai

Maistingumas ir kalorijos

Žemės riešutai yra maistingi ir savo sudėtyje turi daug svarbių vitaminų bei mineralų. Šiuose riešutuose yra ypač daug baltymų ir sveikų riebalų, dėl ko jie itin vertinami sportininkų ir sveikos mitybos šalininkų. Žemiau pateiktoje lentelėje aprašomi pagrindiniai maistiniai duomenys, remiantis standartine 100 g porcija neapdorotų žemės riešutų. Ši lentelė parodo, kad žemės riešutai yra turtingi baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų bei mineralų, todėl gali būti vertingu papildu jūsų subalansuotai mitybai.

Rodiklis100 g žemės riešutų
Kalorijos567 kcal
Baltymai25.8 g
Riebalai49.2 g
– Sočiosios riebalų rūgštys6.28 g
– Mononesočiosios riebalų rūgštys24.43 g
– Polinesočiosios riebalų rūgštys15.56 g
Angliavandeniai16.1 g
– Cukrus4.72 g
Skaidulos8.5 g
Vitaminas E8.33 mg
Magnis168 mg
Fosforas376 mg
Kalis705 mg
Niacinas (vitaminas B3)12.07 mg
Folio rūgštis240 µg
Žemės riešutai

Žemės riešutų vartojimo rekomendacijos

Žemės riešutai yra universalus produktas, naudojamas įvairiais būdais visame pasaulyje. Šiuos riešutus galima valgyti žalius, skrudintus, virtus, keptus, sumaltus į miltelius arba iš jų gaminti žemės riešutų sviestą. Žemės riešutų sviestas plačiai vartojamas kaip užkandis, dedamas į sumuštinius ar naudojamas desertuose. Tai puikus baltymų šaltinis, itin vertinamas vegetariškoje ir veganiškoje mityboje.

Maistiniu požiūriu naudingiausia žemės riešutus valgyti nenulupant plonos luobelės, kurioje yra daug antioksidantų ir fitocheminių medžiagų. Skrudinti žemės riešutai dažnai valgomi kaip užkandis, kartais pridedant druskos, prieskonių ar net šokolado. Azijos virtuvėje žemės riešutai naudojami įvairiuose padažuose ir patiekaluose, pavyzdžiui, žemės riešutų padažas yra būtinas daugeliui Tailando ar Indonezijos patiekalų, tokių kaip “satay”. Jie taip pat dedami į salotas arba naudojami kaip garnyras troškiniams bei sriuboms.

Be to, iš žemės riešutų spaudžiamas aliejus, kuris puikiai tinka kepimui dėl aukštos smilkimo temperatūros. Maltus žemės riešutus galima naudoti kaip skonio sustiprinimo ingredientą desertuose, sausainiuose ar pyraguose.

Būdai, kaip panaudoti žemės riešutus virtuvėje

Įtraukti žemės riešutus į savo racioną nesudėtinga, nesvarbu, ar tai būtų patys žemės riešutai, ar jų sviestas. Štai keletas būdų, kaip naudoti žemės riešutus įvairiuose patiekaluose:

  • Įdėkite žemės riešutų į kepamus sausainius ar pyragus.
  • Pasigaminkite sumuštinį su žemės riešutų sviestu ir bananais.
  • Į humusą įmaišykite žemės riešutų sviesto.
  • Pagardinkite jogurtą žemės riešutais.
  • Įmaišykite žemės riešutų į salotas.
  • Įmaišykite žemės riešutų į makaronų patiekalą.
  • Įberkite šiek tiek žemės riešutų į sausų pusryčių mišinį.
Žemės riešutai

Žemės riešutai gali sukelti alergiją

Nepaisant daugelio sveikatos privalumų, žemės riešutai yra vienas iš dažniausiai alergiją sukeliančių maisto produktų. Alergija žemės riešutams gali sukelti anafilaksinę reakciją, kuri yra pavojinga gyvybei ir reikalauja skubaus gydymo. Todėl svarbu būti atsargiems su šiuo produktu, ypač jei yra žinoma apie šeimos narių alergijas panašiems produktams arba jei alergija jau buvo diagnozuota.

Žemės riešutai

Žemės riešutai – įdomybės

  • Įdomu tai, kad žemės riešutai yra ne tik maisto šaltinis, bet ir svarbus komponentas gaminant ne maisto produktus, tokius kaip kosmetika, dažai ar net dinamitas – garsusis mokslininkas George’as Washingtonas Carveris sukūrė daugiau nei 300 žemės riešutų pritaikymo būdų, įskaitant muilą, klijus, skutimosi kremą ir popieriaus dažus.
  • Žemės riešutai yra laikomi NASA talismanu, nes jais tradiciškai užkandžiauja kosmoso valdymo centro darbuotojai prieš paleidžiant raketas. Šis ritualas pradėtas po sėkmingos misijos 1964 m.
  • Žemės riešutai yra trečias labiausiai auginamas ankštinis augalas po sojos ir pupelių. Pasaulyje per metus išauginama apie 44 mln. tonų žemės riešutų.
  • Daugelyje šalių, ypač JAV, vyksta žemės riešutų šventės ir festivaliai. Vienas žymiausių yra Nacionalinis žemės riešutų festivalis Dalevilyje, Alabamoje, kuris trunka keletą dienų ir pritraukia tūkstančius lankytojų.

Šaltiniai
https://www.kew.org/
https://www.healthline.com/nutrition/
https://www.webmd.com/
https://www.health.com/
https://nationalpeanutboard.org/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *