Skip to content

Tahini pasta arba sezamų sėklų sviestas: kuo naudingas, kaip pasigaminti ir kur panaudoti?

  • by
Tahini pasta arba sezamų sėklų sviestas: kuo naudingas, kaip pasigaminti ir kur panaudoti?

Tahini arba sezamų sėklų sviestas – tai kreminės konsistencijos pasta, pagaminta iš susmulkintų sezamų sėklų. Šis produktas, turintis tūkstantmečių istoriją, šiandien išgyvena tikrą renesansą ir tampa vis populiaresnis ne tik Vidurio Rytų, bet ir Vakarų virtuvėse. Tahini pasižymi švelniu, riešutišku skoniu ir ypatingu aromatu, kuris praturtina tiek sūrius, tiek saldžius patiekalus.

Istorinės šaknys

Tahini kilmė siekia senovės Persijos imperijos laikus – pirmieji užrašyti receptai datuojami maždaug 3000 m. pr. Kr. Arabų kulinarinės knygos iš XIII amžiaus jau aprašo tahini kaip svarbų ingredientą humuso ir kitų užtepėlių gamyboje.

Sezamų sėklos buvo viena iš pirmųjų žmogaus augintų aliejinių kultūrų pasaulyje. Jos kelavo Šilko keliu iš Indijos į Vidurio Rytus ir toliau į Viduržemio jūros regioną. Kiekviena kultūra pritaikė tahini savo kulinariniams poreikiams – nuo Turkijos iki Libano, nuo Izraelio iki Etiopijos.

Lietuvoje tahini vis labiau populiarėja per pastarąjį dešimtmetį kartu su augančiu susidomėjimu sveiku maistu ir augaliniais baltymais.

Kuo turtingas sezamų sėklų sviestas?

Tahini yra tikras maistinių medžiagų lobis:

  • Baltymai ir riebalai. Du šaukštai (30 g) tahini suteikia apie 5 g baltymų ir 16 g sveikų riebalų, daugiausia mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios palaiko širdies sveikatą.
  • Mineralai. Tahini išsiskiria aukštu kalcio kiekiu – 30 g porcijoje gali būti tiek pat kalcio, kiek stiklinėje pieno. Taip pat sezamų sėklų sviestas yra puikus magnio, fosforo, geležies, cinko ir vario šaltinis.
  • Vitaminai. Tahini gausu vitaminų B grupės (B1, B2, B3, B6), kurie svarbūs energijos metabolizmui ir nervų sistemos funkcionavimui. Taip pat vitamino E, veikiančio kaip antioksidantas.
Tahini pasta arba sezamų sėklų sviestas: kuo naudingas, kaip pasigaminti ir kur panaudoti?

Tahini nauda sveikatai

Širdies sveikata. Lignanai ir fitosteroliai, esantys tahini pastoje, gali padėti mažinti cholesterolio lygį kraujyje. Nesočiosios riebalų rūgštys mažina širdies ligų riziką.

Kaulų stiprinimas. Aukštas kalcio, fosforo ir magnio kiekis palaiko kaulų tankį ir stiprumą, taip pat yra ypač svarbu norintiems išvengti osteoporozės.

Uždegimo mažinimas. Sezamo sėklose esantys sesaminas ir sesamolinas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas. Didelis sveikų riebalų kiekis padeda stabilizuoti cukraus lygį kraujyje.

Hormonų balansas. Lignanai gali padėti reguliuoti hormonų lygį, ypač moterims menopauzės metu.

Tahini – specialiems mitybos poreikiams

Tahini yra puikus pasirinkimas:

  • Veganams ir vegetarams kaip augalinių baltymų ir kalcio šaltinis
  • Žmonėms su laktozės netoleravimu
  • Sergantiems celiakija ar glitimo jautrumu
  • Besilaikantiems paleolitinės dietos
  • Tiems, kurie vengia riešutų (sezamas techniškai yra sėkla, ne riešutas)

Tahini receptas: kaip pasigaminti namuose?

Reikalingi ingredientai

  • 2 puodeliai (280 g) sezamų sėklų (gali būti luptos arba neluptos)
  • 2-4 valgomieji šaukštai neutralaus skonio aliejaus (sezamų, saulėgrąžų ar avokadų)
  • Žiupsnelis druskos (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Sėklų pakepinimas (nebūtinas, bet rekomenduojamas). Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, suberkite sezamų sėklas ir kepinkite 3-5 minutes, nuolat maišydami. Sėklos turėtų įgyti auksinį atspalvį ir iš jų turėtų sklisti malonus aromatas. Perkeptos sėklos suteiks kartaus skonio, todėl būkite budrūs. Pakepintas sėklas supilkite į lėkštę ir leiskite visiškai atvėsti (apie 15 minučių).
  2. Malimas. Supilkite atvėsusias sezamų sėklas į galingą blenderį ar virtuvinį kombainą ir malkite 1-2 minutes, kol sėklos suskils į smulkius trupinėlius. Nuvalykite kraštus mentele.
  3. Pastos formavimas. Tęskite malimą dar 1-2 minutes, kol masė pradės formuotis į kamuolį. Pamažu supilkite 2 šaukštus aliejaus ir malkite dar 2-3 minutes, kol masė taps kreminė ir glotni.
  4. Konsistencijos koregavimas. Jei pasta per tiršta, pridėkite dar aliejaus po pusę šaukšto. Skirtingų rūšių sezamų sėkloms gali prireikti skirtingo aliejaus kiekio. Pageidaujant, įmaišykite žiupsnelį druskos.
  5. Laikymas. Sudėkite sezamų sėklų sviestą į stiklainį su sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve iki 4-6 savaičių. Prieš naudojimą gerai išmaišykite, nes aliejus gali atsiskirti.
Tahini pasta arba sezamų sėklų sviestas: kuo naudingas, kaip pasigaminti ir kur panaudoti?

Patarimai tobulam rezultatui

  • Neluptos ar luptos sėklos? Neluptos sezamų sėklos (su lukštais) suteikia kartoką, intensyvesnį skonį ir daugiau maistinių medžiagų. Luptos sėklos sukuria švelnesnį skonį ir šviesesnę spalvą.
  • Aliejaus pasirinkimas. Neutralaus skonio aliejus (saulėgrąžų, rapsų) leidžia sezamų skoniui dominuoti. Sezamų aliejus sustiprina sezamų skonį.
  • Tekstūros pasirinkimai. Malkite ilgiau, jei norite labai glotnios pastos. Trumpesnis malimas paliks šiek tiek grūduotumo.

Kaip naudoti tahini virtuvėje?

Tradiciniai Vidurio Rytų patiekalai:

  • Humusas. Tahini yra neatsiejama humuso dalis. Sumaišykite avinžirnių tyrę, tahini, česnakus, citrinos sulčių, druską ir pipirus.
  • Baba ghanoush. Kepta baklažanų tyrė su tahini, česnakais ir citrinos sultimis.
  • Halva. Saldus desertas iš tahini, cukraus sirupo ir vanilės.
  • Tahini padažas. Praskieskite tahini vandeniu, pridėkite citriną, česnakus ir druskos – puikus padažas falafaliui ar keptiems daržovėms.

Kiti šiuolaikiniai tahini pastos panaudojimo būdai:

  • Užtepkite ant skrudintų duonos riekių su medumi arba uogiene
  • Įmaišykite į avižinę košę su bananais ir medumi
  • Pridėkite į glotnutį su bananais, datulėmis ir sojos pienu
  • Sumaišykite su graikišku jogurtu, medumi ir uogomis
  • Pagaminkite kreminį salotų padažą su tahini, citrina ir žolelėmis
  • Užtepkite ant duonos vietoj sviesto ar majonezo
  • Naudokite vietoj riešutų sviesto pyraguose ar sausainiuose
  • Pridėkite į šokoladinius brownius papildomam turtingumui
  • Paruoškite tahini ir šokolado glazūrą tortams
  • Pagaminkite tahini sausainius su šokolado gabaliukais
  • Naudokite marinatui vištienos kepsniams
  • Pridėkite į makaronų padažus kreminei tekstūrai
  • Sumaišykite su miso į azijietiškus patiekalus
  • Paruoškite tahini padažą prie keptos lašišos
Tahini pasta arba sezamų sėklų sviestas: kuo naudingas, kaip pasigaminti ir kur panaudoti?

Pirkimo ir laikymo patarimai

Rinkitės tahini, kuriame yra tik sezamų sėklos, be pridėtų cukrų, konservantų ar dirbtinių priedų. Kokybiška tahini turėtų būti tiršta, kreminė, be atsiskyrimo sluoksnių.

Parduotuvėse galite rasti kelių tipų:

  • Šviesią tahini – iš luptų sėklų, švelnesnio skonio
  • Tamsią tahini – iš neluptų sėklų, intensyvesnio skonio
  • Keptą tahini – iš paskrudintų sėklų, riešutiškesnio skonio

Neatidarytas stiklainis gali būti laikomas šaltoje, tamsoje vietoje iki galiojimo datos pabaigos. Atidarytą tahini laikykite šaldytuve 4-6 mėnesius. Aliejaus atsiskyrimas yra normalus – tiesiog išmaišykite prieš naudojimą. Jei pajusite rūgštų kvapą ar pastebėsite pelėsių – išmeskite.

Galimi šalutiniai poveikiai ir atsargumo priemonės

Nors tahini yra sveikas produktas, kai kuriems žmonėms reikia būti atsargiems:

  • Alergijos. Sezamų alergija tampa vis dažnesnė ir gali sukelti sunkias reakcijas. Jei turite alergijos simptomų, nustokite vartoti ir pasikonsultuokite su gydytoju.
  • Didelis kaloringumas. Tahini pasta yra maistinga, bet ir kaloringa – 2 šaukštai turi apie 180 kalorijų. Vartokite saikingai, jei siekiate kontroliuoti svorį.
  • Oksalatai. Sezamų sėklose yra oksalatų, kurie gali prisidėti prie inkstų akmenų formavimosi jautriems žmonėms.

Išvados

Tahini yra universalus, maistingas ir skanus produktas, galintis praturtinti jūsų virtuvės arsenalą. Nesvarbu, ar naudojate jį tradiciniams Vidurio Rytų patiekalams, ar eksperimentuojate su naujais receptais, tahini suteikia unikalų skonį ir daug naudos sveikatai. Pamėginkite pasigaminti namuose arba išbandykite kokybiškus parduotuvėje perkamus variantus – tikrai atrasite naujų mėgstamų patiekalų su šia nuostabia sezamų sėklų pasta.

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *