Turkija – šalis, kurioje susitinka Rytų ir Vakarų pasauliai, o kartu ir jų kulinarinės tradicijos. Turkiški riešutai ir saldumynai yra neatsiejama šios kultūros dalis, turinti gilias šaknis. Išraiškingas skonis, natūralūs ingredientai bei meistriškai išlaikyta saldumo ir aromato pusiausvyra daro turkiškus saldumynus išskirtiniais, o riešutai juose – ne priedas, bet pagrindinis akcentas.

Turkiški riešutai vertinami visame pasaulyje
Turkija – viena iš pasaulinių riešutų gamybos lyderių. Ypač ši šalis garsėja savo lazdyno riešutais, pistacijomis, graikiniais riešutais ir migdolais. Turkijos Juodosios jūros regionas užaugina didžiąją dalį pasaulio lazdyno riešutų, o pietinis Gaziantepo regionas – kokybiškiausias pistacijas, žinomas dėl sodraus skonio ir aromato.
Turkai ne tik valgo riešutus kaip užkandį, bet ir naudoja juos saldumynų, padažų, ryžių patiekalų, o net ir mėsos patiekalų gamybai. Tačiau būtent desertai išpopuliarino turkiškus riešutus pasaulyje.
Riešutai – svarbūs turkiškų saldumynų ingredientas
Riešutai yra vienas svarbiausių ingredientų turkiškų saldumynų gamyboje dėl savo skonio, tekstūros ir maistinės vertės. Tradiciniai turkiški saldumynai neįsivaizduojami be įvairių riešutų, kurie ne tik praturtina saldumynų ir desertų skonį, bet ir suteikia jiems unikalią tekstūrą. Migdolai, pistacijos, graikiniai ar lazdyno riešutai, pasižymintys išraiškingu skoniu, puikiai dera su saldžiais ingredientais, tokiais kaip medus, cukrus ar šokoladas. Traškūs riešutai kontrastuoja su minkšta tešla ar kremu, todėl deserto tekstūra tampa įvairesnė ir malonesnė valgyti. Be to, riešutai yra maistingi – jie gausūs sveikųjų riebalų, baltymų bei vitaminų, todėl pagerina saldumynų maistinę vertę.
Turkiški saldumynai su riešutais, kuriuos būtina paragauti

Baklava. Tai vienas žymiausių ir seniausių turkiškų saldumynų. Šio deserto pagrindas – plonyčiai filo tešlos sluoksniai, gausiai pertepti sviestu ir užberti smulkintomis pistacijomis arba graikiniais riešutais. Po kepimo jis užpilamas sirupu arba medumi. Baklava dažnai gaminama ypatingoms progoms – vestuvėms, religinėms šventėms ar svečių sutikimui. Tai ne tik desertas, bet ir kultūrinis simbolis, siejamas su svetingumu ir turtinga turkų virtuvės tradicija.

Kadayif. Tai panašus į baklavą desertas, tačiau jam gaminti naudojama kitokia tešla. Kadayif tešla atrodo kaip ploni, ilgi, į makaronus panašūs siūlai. Tokie tešlos siūlai susukami kartu su riešutų įdaru ir kepami iki kol įgauna auksinę spalvą. Įdarui naudojamos pistacijos, lazdyno ar graikiniai riešutai. Baigtas kepinys apipilamas sirupu. Tai itin traškus, saldus, bet ne per sunkus desertas, populiarus šventiniu laikotarpiu.

Cevizli sucuk – „riešutų dešra“. Šis pavadinimas gali nustebinti, tačiau „cevizli sucuk“ yra desertinis saldumynas, gaminamas iš graikinių riešutų ir vynuogių sulčių. Riešutai suveriami ant siūlo ir panardinami į tirštą vynuogių sulčių masę, kol apsivynioja saldžiu sluoksniu. Po išdžiovinimo gaunama sveika, energinga „dešros“ formos užkanda be pridėtinio cukraus.

Lokum. Lokum, dar žinomas kaip „turkiškas malonumas“, – minkštas želės pavidalo saldainis, dažnai pagardintas rožių vandeniu, citrusais ar migdolais. Populiariausios versijos – su lazdyno riešutais, pistacijomis ar graikiniais riešutais. Tai subtilaus skonio saldumynas, dažnai patiekiamas su kava.
Turkiški riešutai ir saldumynai – smaližių maistas
Turkiški saldumynai gausiai saldinami cukrumi ar sirupu ir yra nepaprastai skanūs, saldūs, tikras smaližių maistas. Nepaisant didelio cukraus kiekio, juose yra ir vertingųjų maisto medžiagų, slypinčių riešutuose – baltymų, gerųjų riebalų, skaidulų, magnio bei vitamino E. Norint mėgautis šiais gardėsiais sveikiau, be neigiamo poveikio sveikatai, rekomenduojama rinktis mažesnes porcijas, valgyti juos sakingai arba ieškoti modernesnių, mažiau saldžių jų versijų.
Turkiški riešutai ir saldumynai – tai ne tik maistas, bet ir kultūra, istorija bei svetingumo ženklas. Kiekvienas kąsnis atskleidžia meistriškai išpuoselėtą skonį, šimtmečius gyvavusias tradicijas ir turkų meilę desertams. Nesvarbu, ar ragausite baklavą su pistacijomis, ar švelnų lokumą su migdolais – tai bus nuostabi kelionė Turkijos skonio takais.
Šaltiniai:
https://mamafatma.com/
https://authenticfoodquest.com/
https://turkishfoodchef.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva