Riešutų mirkymas yra senas, o šiandien iš naujo atrandamas, būdas pagerinti jų virškinamumą, maistinę vertę ir skonį. Šiame straipsnyje aptarsime dvi pagrindines priežastis, kodėl verta mirkyti riešutus bei pasiaiškinsime, kaip taisyklingai tai daryti.
Riešutų mirkymo nauda – kodėl reikia mirkyti riešutus
Riešutai yra vertingas maisto produktas, tačiau jie gali būti gana sunkiai virškinami. Daugeliui žmonių riešutai kartais sukelia sunkumo jausmą skrandyje, pilvo pūtimą ar net alergines reakcijas. Viena iš pagrindinių to priežasčių – riešutų odelėse ir išoriniuose sluoksniuose esantys natūralūs fermentų inhibitoriai. Šie junginiai gamtoje saugo riešutus nuo ankstyvo sudygimo, tačiau žmogaus virškinimo sistemai jie gali trukdyti pasisavinti naudingąsias medžiagas.

Mirkyti riešutai tampa žymiai lengviau virškinami, nes mirkymo metu fermentų inhibitoriai yra suardomi ar neutralizuojami. Taip pat šis procesas aktyvuoja riešutuose tuos fermentus, kurie pradeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus. Todėl organizmui tampa žymiai lengviau šias medžiagas įsisavinti.
Be to, mirkymas padeda suaktyvinti enzimus, kurie natūraliai „pažadina“ riešutą – tai yra, pradeda dygimo procesą. Tuo metu riešutuose pradeda vystytis daugiau biologiškai aktyvių junginių – pavyzdžiui, B grupės vitaminų ar antioksidantų. Tad tinkamai išmirkyti riešutai tampa ne tik lengviau virškinami, bet ir maistingesni.
Riešutų mirkymas sumažina fitino rūgšties ir antimaistinių medžiagų kiekį
Kita svarbi priežastis, kodėl verta mirkyti riešutus – tai siekis sumažinti vadinamųjų „antimaistinių“ medžiagų kiekį. Viena iš tokių medžiagų yra fitino rūgštis. Tai natūrali medžiaga, kuri padeda sėkloms ir riešutams saugoti mineralus, kol jie dygsta. Tačiau žmogaus organizme fitino rūgštis stabdo tokių svarbių mikroelementų kaip cinkas, kalcis, geležis ir magnis, sklandų pasisavinimą.
Riešutų mirkymas padeda žymiai sumažinti fitino rūgšties kiekį. Paprastai riešutai mirkomi šiltame, šiek tiek pasūdytame vandenyje. Druska padeda aktyvuoti fermentus, kurie natūraliai skaido fitatų junginius. Po mirkymo riešutus svarbu gerai perplauti, o norint juos ilgiau išsaugoti – galima išdžiovinti žemoje temperatūroje orkaitėje ar džiovyklėje.
Kitų nenaudingų virškinimui junginių, tokių kaip taninai ar lektinai, taip pat sumažėja po mirkymo. Nors jie ne visuomet pavojingi, jų perteklius gali trikdyti virškinimą ar skatinti uždegiminius procesus jautresniems žmonėms.

Kaip mirkyti riešutus?
Riešutų mirkymas yra paprastas ir naudingas būdas pagerinti jų virškinamumą, sumažinti antimaistinių medžiagų kiekį ir pagerinti skonį. Mirkykite tik žalius, neapdorotus riešutus. Užpilkite riešutus šiltu ar filtruotu vandeniu (1 daliai riešutų naudokite 3 dalis vandens). Galite įberti į vandenį apie pusę arbatinio šaukštelio jūros druskos (1 puodeliui riešutų), druska padeda suardyti fermentų inhibitorius.
Riešutų mirkymo laikas skirsis priklausomai nuo jų rūšies:
Riešutų rūšis | Mirkymo laikas | Pastabos |
Migdolai | 8-12 val. | Geriausia nulupti odelę po mirkymo |
Anakardžiai | 2-4 val. | Ilgiau mirkant gali tapti gležni |
Graikiniai riešutai | 4-8 val. | Gerai nuplauti po mirkymo dėl kartumo |
Lazdyno riešutai | 8 val. | Skanūs ir be odelės |
Pekano riešutai | 4-6 val. | Lengvai oksiduojasi – mirkyti trumpiau |
Makadamijos riešutai | 2-4 val. | Dėl riebalų – mirkyti trumpai |
Po mirkymo nupilkite vandenį (jis bus drumstas – tai normalu) ir perplaukite riešutus po šaltu tekančiu vandeniu.
Jei norite, kad riešutai būtų traškūs ir galėtumėte juos laikyti ilgiau, galite juos padžiovinti orkaitėje ar maisto džiovyklėje. Tam išdėliokite riešutus ar kepimo popieriaus ir pasirinkite žemiausią įmanomą orkaitės temperatūrą (apie 50-70 °C). Džiovinkite 6-12 val., kol riešutai visiškai išdžius. Kartais juos pamaišykite, kad džiūtų tolygiai. Maisto džiovyklėje džiovinkite riešutus 40-50 °C temperatūroje apie 12–24 val. (priklausomai nuo riešutų rūšies ir drėgmės).

Riešutų mirkymas – papildomi patarimai
- Nemirkykite skrudintų ar sūdytų riešutų – jie tam nebetinka.
- Eksperimentuokite: galite į vandenį įlašinti citrinos sulčių ar obuolių acto, kad pagreitintumėte fermentų aktyvaciją (ypač jei planuojate daiginimą).
- Daiginimas: pamirkytus migdolus ar kitus riešutus galima palikti 1-2 dienoms sudygti – taip jų maistingumas dar labiau padidės.
Taigi kaip matome, riešutų mirkymas yra paprastas, bet labai efektyvus būdas padaryti juos dar naudingesniais ir saugesniais vartoti. Mirkydami riešutus ne tik pageriname jų skonį ir tekstūrą, bet ir sumažiname virškinimui nepalankių junginių, padidiname biologiškai aktyvių medžiagų kiekį bei skatiname geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą. Tad jei siekiate gyventi sveikiau ir valgyti sąmoningiau – mirkykite savo mėgstamus riešutus prieš valgydami. Jūsų kūnas tikrai padėkos!
Šaltiniai
https://www.theguthealthdoctor.com/
https://radiantlifecatalog.com/
https://ourarchive.otago.ac.nz/
https://www.researchgate.net/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva