Skip to content

Kaip gaminamas migdolų riešutų sviestas ir kokie ingredientai jam suteiks ypatingo skonio?

Migdolų riešutų sviestas: kaip gaminamas, laikomas ir kuo naudingas?

Migdolų riešutų sviestas – tai kreminė pasta, pagaminta iš sumaltų migdolų riešutų ir yra viena iš sveikesnių alternatyvų tradiciniams riešutų sviestams, tokiems kaip žemės riešutų ar anakardžių sviestas. Šis sviestas ne tik pasižymi nuostabiu skoniu, bet ir turi daugybę naudingų savybių, daug vitaminų, mineralų ir gerųjų riebalų, todėl vis dažniau atsiduria ant sveiko maisto mėgėjų stalo. Šiame straipsnyje aptarsime kokie jo privalumai, kur jį panaudoti bei kaip tinkamai laikyti.

Kaip gaminamas migdolų riešutų sviestas?

Migdolų riešutų sviesto gaminimo procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja laiko ir kantrybės. Migdolai gali būti naudojami švieži arba skrudinami, kad riešutų sviesto skonis būtų sodresnis. Iš pradžių riešutai sumalami į smulkius miltus, o vėliau – į kreminę pastą.

Svarbiausias etapas – tai malimas, kuris turi vykti pakankamai ilgai, kad išsiskirtų migdolų aliejus ir suteiktų sviestui kreminę konsistenciją. Svarbu paminėti, kad vienu kartu nereikėtų malti labai didelio kiekio riešutų, idealiausia iki 3 stiklinių riešutų. Jei trintuvas nėra labai galingas, malkite 1-2 stiklines riešutų.

Papildomi priedai

Migdolų riešutų sviestas gali būti gaminamas vien tik iš migdolų riešutų arba su papildomais priedais, tokiais kaip riešutų gabaliukai, druska, datulės ar kakava.

Migdolų riešutų sviestas
  • Jei naudosite datules, kakavą ar kitus prieskonius, juos dėkite iš karto į trintuvą su riešutais.
  • Jei norite traškaus riešutų sviesto, keletą riešutų susmulkinkite atskirai ir jų gabaliukus sudėkite į jau paruoštą riešutų sviestą bei išmaišykite.
  • Kai kuriuose receptuose pridedama šiek tiek druskos, kad skonis būtų labiau subalansuotas.
  • O jei norisi dar labiau pikantiško skonio riešutų sviesto, galite naudoti stambių kristalų druską ir ją įmaišyti į paruoštą masę, taip jausis smulkūs ir traškūs druskos kristalai.

Migdolų riešutų sviestas – receptas pradedantiems

Norint pagaminti maždaug 200 ml klasikinio migdolų riešutų sviesto, reikės:

  • 280 g migdolų riešutų (2 stiklinių)
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite apie 15 minučių, kartais pamaišydami, kol riešutai tolygiai apskrus.
  2. Atvėsinkite migdolus, kol taps tik lengvai šilti. Jų lupti nereikia. Suberkite riešutus ir druską į trintuvo indą. Geriausia naudoti virtuvinį kombainą su S formos peiliais.
  3. Įjunkite trintuvą ir trinkite apie 15-20 min., kas 2-3 minutes sustabdykite trintuvą ir nugramdykite kraštus. Nelaikykite trintuvo įjungto galingiausiu režimu ilgiau nei minutę – taip apsaugosite variklį nuo galimo perkaitimo. Po minutės trintuvą išjunkite, leiskite jam pravėsti ir vėl kartokite. Dažniausiai užtenka trijų – keturių kartų po minutę, kad migdolų sviestas būtų paruoštas.
  4. Po maždaug 15 minučių riešutai išskirs aliejų ir masė pradės skystėti.
  5. Po to, kai masė suskystėja, trinkite dar 2 minutes – sviestas taps kreminės tekstūros.
  6. Paruoštą migdolų riešutų sviestą sudėkite į sandarų indą ir laikykite vėsioje vietoje.
Migdolų riešutų sviestas

Migdolų riešutų sviesto privalumai

Migdolų riešutų sviestas yra ne tik skanus, bet ir nepaprastai maistingas produktas. Be to,  jis yra gana kaloringas, šimte gramų sviesto yra ~672 kcal, todėl juo mėgautis reikėtų saikingai. Jis tinka tiek sportuojantiems, siekiantiems padidinti baltymų kiekį racione, tiek tiems, kurie ieško sveiko riebalų ir baltymų šaltinio.

  • Puikus baltymų šaltinis. Migdolų riešutų sviestas yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, kurių šimte gramų yra ~22 g, todėl jis yra ypač tinka vegetarams ir veganams. Baltymai svarbūs raumenų augimui, audinių atstatymui ir bendram organizmo funkcionavimui.
  • Gerieji riebalai. Migdoluose gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurie yra laikomi geraisiais riebalais. Šimte gramų migdolų riešutų sviesto yra ~62 g riebalų. Tokie riebalai padeda palaikyti širdies sveikatą, mažina cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo širdies ligų.
  • Vitaminai ir mineralai. Migdolų riešutų sviestas yra puikus vitamino E, magnio, kalcio, geležies ir fosforo šaltinis. Vitaminas E yra galingas antioksidantas, kuris padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos, o magnis padeda palaikyti sveikus kaulus ir nervų sistemą.
  • Didina sotumą. Dėl didelio riebalų ir baltymų kiekio migdolų sviestas yra puikus pasirinkimas užkandžiams, nes jis suteikia ilgą sotumo jausmą.
Migdolų riešutų sviestas

Kaip ir kur naudojamas migdolų riešutų sviestas?

Migdolų riešutų sviestas yra itin universalus produktas, kuris gali būti naudojamas tiek saldžiuose, tiek sūriuose patiekaluose. Štai keletas būdų, kur galima jį panaudoti:

  • Pusryčiams ir užkandžiams. Migdolų riešutų sviestas puikiai tinka gardinti košes, tepti ant duonos, gardinti blynus ar įmaišyti į jų tešlą pagardinti jogurtą, varškę, tiekti su šviežiais vaisiais ar gaminti vaisių kokteilius.
  • Desertams. Migdolų sviestas gali būti naudojamas desertams gaminti. Jis puikiai tinka kepant sausainius, pyragus, keksiukus ar kitus desertus.
  • Padažams ir marinatams. Migdolų sviestas gali būti puikus priedas gaminant padažus salotoms ar marinuojant paukštieną. Ypač dera su sojos padažu, balzaminiu actu bei kitais priedais ir prieskoniais.
Migdolų riešutų sviesto panaudojimas

Laikymo rekomendacijos

Migdolų riešutų sviestas gali būti laikomas gana ilgai, tačiau svarbu laikyti jį tinkamomis sąlygomis. Štai keli patarimai:

  • Sandarus indas. Geriausia migdolų riešutų sviestą laikyti sandariame inde, kad jis neprarastų šviežumo ir nesusikauptų drėgmė.
  • Galiojimo laikas. Natūralus migdolų sviestas paprastai galioja nuo 3 iki 6 mėnesių, priklausomai nuo gamybos ir laikymo sąlygų.
  • Temperatūra. Sviestą rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, tačiau jei naudojate natūralų, nesaldintą sviestą, jį galima laikyti šaldytuve, kad galiojimo laikas būtų ilgesnis.

Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almond-butter
https://www.texanerin.com/almond-butter-benefits

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *