Tikriausiai daugelis yra girdėję apie kokoso aliejų, tačiau visai kas kita yra kokoso sviestas. Kadangi kiekvienas kokoso gabalėlis yra tam tikru būdu naudojamas, pavyzdžiui, gaminant kokosų vandenį, kokosų pieną, kokosų nektarą / kokosų cukrų ir net kokosų miltus, kokosų riešutas dažnai vadinamas gyvybės medžiu.
Kokoso sviestas – tai sumaltas minkštimas, iš kurio gaunama riešutų sviesto konsistencija, nors paprastai jis būna šiek tiek trapus. Kokoso riešutų sviestas turi daugumą tų pačių sveikatai naudingų savybių kaip ir kokosų aliejus ir dar daugiau, apie kurias papasakosime plačiau.
Kaip gaminamas kokoso sviestas?
Kokoso sviestas pradėtas gaminti Šri Lankoje. Čia įprastas kokosų sviesto gamybos procesas prasideda nuo prinokusių kokosų branduolių surinkimo ir padalijimo per puse. Tuomet jis džiovinamas saulėje arba ant viryklės. Tada iš džiovintų kokosų išgaunamas aliejus, o jo spaudimo metu lieka labai smulkių kokoso gabalėlių. Tada ši masė spaudžiama hidrauliniu presu, kuriame išgaunama daugiau aliejaus. Išfiltravus aliejų, lieka valgomasis kokoso sviestas. Nors procesas skamba sudėtingai, lengvesnę jo versiją galima pasigaminti namuose.

Kokoso sviestas (receptas)
Kokoso sviestui pagaminti reikės:
- 240 g kokoso drožlių
- Žiupsnelio druskos (nebūtina)
Gaminimas:
- Į virtuvinį kombainą suberkite kokoso drožles. Jei jūsų virtuvinis kombainas yra didesnis, gali reikėti daugiau kokoso drožlių, kad lengviau sumaltų. Be to, jei turite trintuvą (blenderį), juo gali nepavykti sumalti kokoso drožlių. Taip pat svarbu, kad turėtumėte geros kokybės virtuvinį kombainą.
- Įjunkite kombainą ir trinkite apie 10 minučių. Malant kelis kartus sustabdykite ir nustumkite masę nuo kombaino sienelių.
- Kai masė taps skysta ir kreminės konsistencijos, galite į ją įberti druskos. Jei šiuo metu vis dar negavote kokosų sviesto, greičiausiai į virtuvinį kombainą neįdėjote pakankamai kokosų drožlių arba jūsų virtuvinis kombainas yra nepakankamai galingas. Pagrindinė kokoso sviesto gaminimo problema yra susijusi su įranga, o ne su metodu.
- Paruoštą kokoso riešutų sviestą kambario temperatūroje laikykite iki 2 savaičių. Priklausomai nuo jūsų namų temperatūros, atvėsęs jis greičiausiai sukietės. Norėdami naudoti, galite pašildyti mikrobangų krosnelėje arba įdėti į negilų puodą su labai karštu vandeniu ir jis suminkštės.
Kokoso riešutų sviesto nauda
Kokoso riešutų sviestas – tai ne tik skanus, bet ir maistingas produktas, kuris gali papildyti jūsų kasdienę mitybą ar tapti gurmanišku priedu prie įvairių patiekalų. Apžvelkime kokią naudą jis teikia organizmui.

- Padeda numesti svorio. Gali atrodyti keista, jog riebalų vartojimas padės numesti svorio, tačiau tai įmanoma, jei tai gerieji riebalai. Kokoso riešutų sviestas turi vidutinės grandinės riebalų rūgščių. Šios rūšies riebalai, skirtingai nei ilgos grandinės riebalų rūgštys, sudeginami energijai gauti.
- Gali apsaugoti nuo virusų. Kokosų sviestas turi daug antibakterinių savybių. Lauro rūgštis yra ypatinga, nes jau seniai žinoma, kad ja gydomos virusinės infekcijos, pavyzdžiui, gripas, peršalimas, opaligė, lytinių organų pūslelinė, genitalijų karpos ir kt. Ji netgi gali padėti kovoti su bronchitu, gonorėja, mielių infekcijomis, chlamidioze ir juostine pūsleline.
- Padeda išvengti ligų. Tyrimai rodo, kad kokoso svieste esančios vidutinio ilgio grandinės riebalų rūgštys gali padėti išvengti ir gydyti tokias ligas kaip diabetas, osteoporozė, tulžies pūslės ligos, Krono liga ir net vėžys. Kadangi vidutinės grandinės riebalų rūgštys yra lengviau virškinamos nei ilgos grandinės, jos padeda mažinti uždegimus.
- Sudėtyje yra naudingų skaidulų. Skaidulos užtikrina žarnyno motoriką ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, skaidulos gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kokoso sviesto ir kokoso aliejaus skirtumai
Šie giminaičiai daugeliu atžvilgių panašūs, tačiau didžiausias skirtumas yra tas, kad kokosų aliejus yra 100 proc. visavertis aliejus, o kokoso svieste yra skaidulų ir kitų maistinių medžiagų.
Kokoso sviestas | Kokoso aliejus |
Jame yra vidutinės grandinės riebalų rūgščių, bet yra ir skaidulų | Jame yra 100 proc. vidutinės grandinės riebalų rūgščių |
Išlaiko baltą spalvą ir šiltoje aplinkoje | Tirpdamas tampa skaidrus |
Yra kreminės, šiek tiek trapios konsistensijos | Dažniausiai yra skystas, priklausomai nuo temperatūros gali būti kietas |
Gaminamas sumalant kokosų minkštimą iki sviesto konsistencijos | Šalto spaudimo aliejus išgaunamas iš brandžių kokosų |
Naudojamas kaip pagardas ar užtepėlė. Lengvai dega, todėl neturėtų būti naudojamas maisto ruošimui, bet gali būti tirpinamas žemoje temperatūroje | Naudojamas gaminimui, tinka kepti aukštoje temperatūroje |
Galima įsigyti ekologiškų formų | Galima įsigyti pirmojo spaudimo ar ekologiško aliejaus |
Laikyti kambario temperatūroje. Prieš naudojimą reikia išmaišyti, nes gali atsiskirti | Laikyti kambario temperatūroje |
Jame yra apie 60 proc. aliejaus | 100 proc. grynas aliejus |

Kur ir kaip naudojamas kokoso sviestas?
Kokoso sviestas – tai puikus produktas, kuris gali būti naudojamas tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.
- Karštiems gėrimams. Arbatinį šaukštelį kokosų sviesto galima įdėti į tuščią puodelį prieš pat pilant kavą, arbatą ar karštą šokoladą. Tolygiai išmaišytas jis suteikia gėrimui papildomo skonio ir suteikia kreminės konsistencijos , nenaudojant jokių pieno produktų.
- Vietoje įprasto sviesto. Kokosų sviestą galima naudoti kaip gardžią užtepėlę ant daugelio kepinių. Kaip ir įprastą sviestą, jį galima tepti ant bandelių, skrebučių ar kitų rūšių kepinių.
- Užkandžiams. Šiuo sviestu galima gardinti įvairius vaisius ir mėgautis maistingu užkandžiu.
- Vaisių kokteiliams. Kokosų sviestą taip pat galima naudoti norint suteikti kokteiliams tirštesnę ir kreminę tekstūrą bei padidinti juose gerųjų riebalų, skaidulų ir mineralinių medžiagų kiekį. Vieną ar du valgomuosius šaukštus kokosų sviesto įmaišykite į mėgstamą vaisių kokteilį.
- Pusryčiams. Šis sviestas, kaip ir kiti, puikiai tinka pagardinti košes, blynus ar tepti ant sumuštinių.
- Desertams. Jis tinka tiek keptiems, tiek nekeptiems desertams gaminti ar įmaišyti į kepinių tešlą bei kremą.
- Pagrindiniams patiekalams. Jis gali būti naudojamas kaip pagrindas įvairių troškinių ar makaronų padažams ruošti.
Kokoso sviesto laikymo rekomendacijos
Kad kokoso sviestas išlaikytų savo geriausias savybes, laikykite sandariai uždarytame inde kambario temperatūroje arba vėsioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Kokoso sviestas paprastai galioja iki vienerių metų, tačiau dėl natūralių savybių gali būti naudojamas ir ilgiau. Kartais gali atsiskirti natūralūs aliejus, tad prieš naudojimą rekomenduojamą sviestą gerai permaišyti.
Šaltiniai:
https://www.srilankabusiness.com/faq/coconut/coconut-butter-benefits-uses.html
https://draxe.com/nutrition/coconut-butter/
https://minimalistbaker.com/how-to-make-coconut-butter/
Nuotraukos asociatyvinės ©canva.