Skip to content

Makadamijų riešutų sviestas – subtilus ir prabangus riešutų produktas. Kaip jį pasigaminti ir kur panaudoti?

Makadamijų riešutų sviestas - subtilus ir prabangus riešutų produktas. Kaip jį pasigaminti ir kur panaudoti?

Pagalvojus apie makadamijų riešutus, mintyse iškyla Havajai, bet ar žinojote, kad jie iš tikrųjų kilę iš Australijos? Čia makadamijos riešutai vadinami „karališkais riešutais“ dėl jų subtilumo ir sudėtingo apdorojimo proceso. Tačiau šiuos riešutus, kaip ir bet kuriuos kitus riešutus ar sėklas, lengva paversti riešutų sviestu. Makadamijų riešutų sviestas pasižymi išskirtiniu skoniu bei puikia maistine sudėtimi. Šis sviestas yra vertinamas ne tik dėl savo kreminės tekstūros ir švelnaus skonio, bet ir dėl daugybės sveikatai naudingų savybių.

Kaip gaminamas makadamijų riešutų sviestas

Makadamijų riešutų sviestas gaminamas iš natūralių makadamijų riešutų, kurių skonis ir maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi, nes gamybos procesas yra paprastas ir natūralus. Prieš gaminant rekomenduojama riešutus paskrudinti, taip riešutų sviesto skonis bus išraiškingesnis. Rekomenduojama naudoti apie 500 g makadamijos riešutų, nes daugeliui virtuvinių kombainų ar maišytuvų reikia didesnio tūrio, kad gerai susmulkintų.

Riešutų sviestui pagaminti reikės:

  • 500 g žalių, nesmulkintų makadamijos riešutų
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto
  • 0,5 a. š. smulkios druskos

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Didelę kepimo skardą išklokite silikoniniu kilimėliu arba kepimo popieriumi. Skrudinkite makadamijų riešutus tik 3–5 minutes. Makadamijų riešutai turėtų būti tik labai švelniai parudavę ir šiek tiek blizgantys, dėl šilumoje išsiskiriančių natūralių aliejų. Makadamijų riešutai ir taip yra labai minkšti, todėl svarbu jų per daug nepaskrudinti.
  3. Skrudintus riešutus išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti 3–5 minutes.
  4. Sudėkite riešutus į virtuvinį kombainą ir smulkinkite juos maksimaliu greičiu 5 minutes. Tačiau jei virtuvinis kombainas nėra galingas, gali užtrukti ir ilgiau nei 5 minutes. Riešutų sviestas bus paruoštas, kai jo konsistencija bus visiškai glotni ir skysta.
  5. Įpilkite vanilės ir plakite dar 30 sekundžių. Įberkite druskos ir išmaišykite šaukštu.
  6. Laikykite paruoštą makadamijos sviestą švariame stikliniame inde iki 6 mėnesių.

Makadamijų riešutų sviesto nauda

Makadamijų riešutai, kurių maistingumas panašus į pekano riešutų, turi šiek tiek daugiau riebalų ir kalorijų nei žemės riešutai, graikiniai riešutai ir anakardžiai. Be to, juose yra mažiau baltymų – tik 2 gramai vienoje porcijoje. Vis dėlto yra daugybė priežasčių, kodėl makadamijos riešutus ir jų sviestą galite saikingai įtraukti į savo racioną.

Makadamijų riešutų sviestas - subtilus ir prabangus riešutų produktas. Kaip jį pasigaminti ir kur panaudoti?
  • Dauguma makadamijų riešutų riebalų yra mononesotieji, o tai reiškia, kad jie naudingi širdžiai.
  • Tyrimai rodo, kad makadamijos riešutų vartojimas gali padėti sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir vainikinių arterijų ligos riziką.
  • Makadamijų riešutai taip pat yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, kuris yra svarbus virškinimo sistemai, taip pat padeda mums jaustis sotiems.
  • Šie riešutai taip pat gali padėti sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Galiausiai makadamijos riešutai yra geras kelių vitaminų ir mineralų šaltinis, įskaitant vitaminą E, varį, tiaminą ir manganą.

Kuo makadamijų riešutų sviestas išsiskiria?

Makadamijų riešutų sviestas turi keletą unikalių savybių, kurios jį skiria nuo kitų riešutų sviestų:

  • Skonis ir tekstūra. Šis sviestas pasižymi itin švelniu, kreminiu skoniu su vos juntamu saldumu. Jo tekstūra yra viena iš švelniausių tarp visų riešutų sviestų. Skirtingai nei kituose riešutų sviestuose, makadamijos riešutų svieste yra daugiau riebalų, todėl jo konsistencija yra švelnesnė ir skystesnė, todėl jis idealiai tinka salotų padažams, užtepėlėms ir kitiems patiekalams gaminti.
  • Maistinė vertė. Makadamijos riešutai yra vieni iš kaloringiausių, tačiau jose gausu gerųjų mononesočiųjų riebalų, kurie padeda palaikyti širdies sveikatą. Be to, šis sviestas yra puikus vitamino B1, mangano ir vario šaltinis.
  • Natūralumas. Grynas makadamijos riešutų sviestas dažniausiai gaminamas be priedų, todėl jame nėra dirbtinių medžiagų ar pridėtinio cukraus.
  • Tinka keto dietai. Dėl didelio gerųjų riebalų kiekio šis sviestas yra mėgstamas tų, kurie propaguoja keto mitybą.

Kur ir kaip panaudoti makadamijos riešutų sviestą?

Makadamijų riešutų sviestas yra nepaprastai skanus, lengvai pagaminamas ir kupinas gerųjų savybių. Jis suteikia nuostabaus kreminio riešutų skonio įvairiems patiekalams ir užkandžiams. Pateikiame keletą būdų, kur galite panaudotu šį riešutų sviestą.

Makadamijų riešutų sviestas - subtilus ir prabangus riešutų produktas. Kaip jį pasigaminti ir kur panaudoti?
  • Gėrimams. Makadamijos riešutų sviestas suteikia kreminės konsistencijos ir malonaus skonio įvairių vaisių kokteiliams. Riešutų skonis dera su daugeliu tropinių vaisių, uogų ir prieskonių. Taip pat juo galite paskaninti kavą, kakavą ar matcha arbatą.
  • Pagrindiniams patiekalams. Šis sviestas puikiai tinka pagardinti įvairius daržovių ar mėsos troškinius bei karį. Taip pat puikus pasirinkimas makaronų patiekalų padažams gaminti.
  • Naminei „nutellai“. Į makadamijos riešutų sviestą įmaišykite šiek tiek tamsiosios kakavos ir šiek tiek saldiklio (pvz., medaus, agavų ar klevų sirupo), taip gausite sveikesnę „nutellos“ versiją.
  • Desertams. Šis riešutų sviestas puikiai tinka gaminant kremus tortams ar keksiukams bei įmaišyti į tortų, pyragų ar keksiukų tešlą. Taip pat dera su ledais. Dar viena sveika deserto idėja – perpjaukite datules ir jas įdarykite riešutų sviestu. Ne tik skanus, bet ir sveikas desertas.
  • Užkandžiams. Makadamijos riešutų sviestu gardinkite jogurtą, varškę, chia pudingą, granolos dubenėlius, tiekite su šviežiais vaisiais ar uogomis. Tokie užkandžių deriniai ne tik skanūs, bet ir suteikia ilgesnį sotumo jausmą bei nesukelia cukraus šuolių kraujyje.

Kaip laikyti makadamijų riešutų sviestą?

Kad makadamijų sviestas išliktų šviežias ir skanus, svarbu laikytis tinkamų laikymo sąlygų. Sandariai uždarytą indą su riešutų sviestu laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Jei planuojate naudoti ilgiau, geriau jį laikyti šaldytuve. Jei pastebėsite, kad aliejus atsiskiria nuo sviesto, tai natūralu – prieš naudojimą tiesiog gerai išmaišykite. Natūralus makadamijų sviestas paprastai galioja apie 2–3 mėnesius kambario temperatūroje ir iki 6 mėnesių šaldytuve.

Šaltiniai:
https://nomz.com/blogs/journal/macadamia-butter-uses-recipes
https://heartigrub.com/blogs/heartiliving/everything-you-wanted-to-know-about-macadamia-nuts-and-nut-butter
https://www.wholesome.health/blog/better-butters-macadamia-nut-butter

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *