Pistacijų riešutų sviestas, dar vadinamas pistacijų pasta – tai prabangus, unikalus ir skanus produktas, kuris pastaruoju metu tampa vis populiaresnis, ypač desertų pasaulyje. Paprastai tariant, tai kreminis užtepas, gaminamas trinant pistacijas, kol iš jų išsiskiria natūralūs aliejai ir gaunama lygi ir sodri masė.
Kitaip nei žemės riešutų ar migdolų sviestas, pistacijų pasta yra ryškaus riešutų skonio ir ryškiai žalios spalvos. Tikrai pastaruoju metu daugelis esame apie ją girdėję, kuri naudojama populiariam Dubajaus šokolado įdarui gaminti. O dėl savo ryškaus žalios spalvos atspalvio, subtilaus skonio ir kreminės tekstūros ji pritraukia gurmanus bei desertų kūrėjus visame pasaulyje.

Pistacijų pastos (riešutų sviesto) gaminimas
Pistacijų pasta suteikia pistacijų prieskonį įvairiems desertų kremams, saldainių įdarams, kepiniams, ledams, padažams, kokteiliams ar net makaronams. Šio sviesto galima įsigyti daugelyje prekybos vietų, tačiau beveik visuose pistacijų sviestuose būna pridėta sintetinių dažiklių ar kitų priedų, kurie sveikatos mums tikrai neprideda. Taip pat pistacijų pasta gana brangi, o namuose ją pasigaminti gana lengva ir užtruksite apie pusvalandį.
Iš šių produktų kiekio pagaminsite apie 160 g pistacijų riešutų sviesto. Jeigu norite daugiau, kiekius didinkite.
Pistacijų riešutų pstai pagaminti reikės:
- 125 g lukštentų pistacijų (geriausia nekepintų)
- 60 g cukraus pudros
- 3 lašų migdolų ekstrakto
- 30 g migdolų miltų
- 18 ml vandens
- 2 v. š. saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus
Gaminimas:
- Jei pistacijos nelukštentos, jas išlukštenkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių, suberkite lukštentas pistacijas. Skrudinkite apie 15 minučių. Kai praeis pusė laiko, pamaišykite, kad apskrustų tolygiai. Po 15 minučių išimkite ir palikite atvėsti. Jeigu pistacijos jau kepintos, papildomai skrudinti nereikia.
- Į nedidelį puodą įpilkite 18 ml vandens ir 60 g cukraus pudros. Mediniu šaukštu išmaišykite ir pakaitinkite iki 120 °C laipsnių. Geriausia naudoti termometrą. Jeigu neturite termometro, tiesiog palaukite kol masė pradės virti.
- Suberkite skrudintas pistacijas ir mediniu šaukštu viską išmaišykite, kad pistacijos pasidengtų sirupu. Puodą patraukite nuo kaitros ir dar maišykite kelias minutes, kol pistacijos pasidengs baltu cukraus sluoksniu.
- Pistacijas, migdolų miltus ir migdolų ekstraktą suberkite į maisto smulkintuvą ir malkite kelias minutes.
- Įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir malkite iki kreminės konsistencijos. Tai ilgas procesas. Užtruksite apie 10 minučių, kol pistacijos įkais ir išskirs riebalus. Pistacijų pastą reikia malti kas minutę pamaišant. Maišymo pertraukos neįskaičiuojamos į malimo laiką. Pradžioje masė panašės į chalvą, vėliau malant pradės skystėti, kol galiausiai virs minkštu vientisu kremu.
- Pagamintą pistacijų pastą sudėkite į sterilų sandarų indą ir laikykite šaldytuve. Išsilaiko iki kelių mėnesių.

Patarimai gaminat pistacijų pastą
Jei pistacijų pasta nestandėja
Pistacijas būtina kas pusę minutės ar kas minutę išmaišyti. Malti minutę ir vėl išmaišyti. Tai kantrybės reikalaujantis darbas. Pradžioje pistacijų miltuose pradės darytis nedideli guzeliai. Reiškia riešutai jau pradėjo išskirti aliejus. Tada guzai didėja. Galiausiai apie 7-8 malimo minutėje masė pasidaro drėgnesnė ir pasiekiama kreminė konsistencija.
Jei norisi sumalti didesnį kiekį be cukraus
Jeigu norite pasigaminti didesnį kiekį pistacijų riešutų sviesto, suberkite kepintas pistacijas į didesnį trintuvo indą, trinkite iki miltų konsistencijos, tada įpilkite šiek tiek neutralaus skonio saulėgrąžų aliejaus ir trinkite apie 5 minutes kas minutę permaišant. Didesnio kiekio paruošimas be cukraus bus perpus greitesnis.

Pistacijų riešutų sviesto maistingumas
Viena iš priežasčių, kodėl apie pistacijų sviestą tiek daug kalbama, yra jo įspūdinga maistinė sudėtis. Pistacijų pasta yra fantastiškas gerųjų riebalų, baltymų ir angliavandenių šaltinis. Įprastoje porcijoje (apie 2 valgomuosius šaukštus) yra:
- Mononesočiųjų riebalų – tokių pačių širdžiai naudingų riebalų, kurių yra alyvuogių aliejuje. Šie riebalai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko smegenų sveikatą.
- Baltymų vienoje porcijoje yra apie 6 g baltymų, todėl puikiai tinka raumenų atstatymui ir sotumo jausmui palaikyti.
- Angliavandenių yra apie 8 g, todėl pistacijų pasta greitai suteikia energijos ir nepadidina cukraus kiekio kraujyje.
Tačiau tai ne tik makroelementai. Pistacijų svieste gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant:
- Vitamino E, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Vienoje porcijoje yra 2 mg.
- Vitamino B6, kuris padeda palaikyti smegenų veiklą ir nuotaikos reguliavimą. Vienoje porcijoje yra 0,5 mg.
- Magnio, kuris palaiko kaulų sveikatą ir raumenų funkciją. Vienoje porcijoje yra 35 mg.
- Kalio, kuris padeda palaikyti tinkamą kraujospūdį. Vienoje porcijoje yra 290 mg.

Kada reikėtų vengti pistacijų riešutų sviesto?
Kaip ir dauguma dalykų gyvenime, net ir toks sveikas produktas kaip pistacijų sviestas nėra be galimų trūkumų. Visų pirma, pistacijų sviestas tinka ne visiems. Jei jūs arba kas nors iš jūsų namiškių yra alergiškas riešutams, svarbu būti atsargiems. Alergija riešutams gali pasireikšti nuo lengvų reakcijų, tokių kaip niežulys ir dilgėlinė, iki sunkių reakcijų, tokių kaip anafilaksija.
Nors pistacijų riešutų sviestas naudingas, reikėtų nepamiršti saiko, kadangi jis gana kaloringas, 2 v. š. yra net 190 kcal. Tad nevalgykite šaukštais tiesiai iš stiklainio, rinkitės nedidelius jo kiekius kartu su kitais produktais, pavyzdžiui, viso grūdo duona, vaisiais, jogurtu ar varške, gardinkite košę ar vaisių kokteilius.
Kuo pistacijų riešutų sviestas išsiskiria?
Pistacijų riešutų sviestas yra ne tik gurmaniškas delikatesas, bet ir puikus maisto produktas, pasižymintis unikaliomis savybėmis. Jis išsiskiria savo intensyviu skoniu, kuris yra subtilus ir rafinuotas. Sviesto ryški žalia spalva yra natūrali pistacijų savybė, kuri suteikia patiekalams gražų ir patrauklų vaizdą.
Be skonio ir estetikos, pistacijų pasta yra itin maistinga – joje gausu gerųjų riebalų, kurie naudingi širdies sveikatai, bei baltymų, padedančių atkurti raumenis ir suteikiančių energijos. Pistacijų sviestas taip pat yra turtingas vitaminais E ir B6, kurie gerina odos sveikatą ir stiprina imunitetą. Jame esantys mineralai, tokie kaip magnis ir cinkas, padeda palaikyti gerą kaulų būklę bei nervų sistemos veiklą.
Be to, pistacijų riešutų sviestas gali būti naudojamas kaip sudedamoji dalis tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Juo galite gardinti įvairius desertus, įmaišyti į kepinių tešlą, gaminti kremus, pagardinti ledus. Taip pat jis gali būti puiki padažų sudedamoji dalis, pavyzdžiui, makaronų patiekalams.

Pistacijų pasta: laikymo rekomendacijos
Pistacijų pasta yra natūralus produktas, todėl ją reikia tinkamai laikyti, kad išsaugotumėte skonį ir maistinę vertę.
- Šaldytuve. Geriausia pistacijų sviestą laikyti šaldytuve, ypač jei jis natūralus, be konservantų. Taip užtikrinsite ilgesnę galiojimo trukmę ir jis išsilaikys apie 2–3 mėnesius.
- Kambario temperatūroje. Jei pistacijų riešutų sviestą suvartosite greitai, galima jį laikyti sandariai uždarytą kambario temperatūroje, tačiau reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių.
- Atskyrimas. Kartais natūralus aliejaus atskyrimas yra neišvengiamas. Prieš naudojimą tiesiog gerai išmaišykite.
Šaltiniai:
https://www.artofrecipes.com/how-healthy-is-pistachio-butter-the-truth-you-need-to-know
https://www.wellandgood.com/pistachio-butter-benefits/
https://www.thetakeout.com/what-is-pistachio-cream-best-uses-for-pistachio-spread-1849425977
Nuotraukos asociatyvinės © canva.