Kai norisi ko nors saldaus, dažnas pagalvoja apie sausainius. Šie sausainiai su riešutų sviestu trapūs išorėje ir minkšti viduje, apvalūs bei dideli. Žemės riešutų sviestas juose jaučiasi labai maloniai, atrodo, kad jei jo nebūtų, sausainiai nebetektų prasmės. Jie saldūs ir labai sotūs. Tiesa, cukraus būtų galima dėti ir mažiau, tačiau gali nutikti taip, kad sausainiai praras savo tekstūrą. Jie puikiai tiks tiek pasisaldinti įprastą dieną, tiek pavaišinti svečius.
Be to, šie sausainiai su riešutų sviestu išsiskiria unikaliu kepimo procesu. Sausainiai savo išskirtinę išvaizdą įgauna ne tik kepant, bet ir atliekant vieną netikėtą triuką – vos jiems šiek tiek sutvirtėjus orkaitėje, skardą reikia stipriai trinktelėti į karščiui ir smūgiams atsparų paviršių. Būtent tada jų paviršius subtiliai sutrūkinėja, susiformuoja dailios raukšlelės, o pati tekstūra tampa dar įdomesnė – šiek tiek traškesnė išorėje, tačiau išlaikanti minkštumą viduje. Galbūt būtent šis neįprastas kepimo metodas ir patraukia daugelio dėmesį – juk retai kada sausainių forma priklauso ne nuo formavimo, o nuo… gerai nutaikyto smūgio!

Receptas: sausainiai su riešutų sviestu
Taigi nieko ilgai nelaukiant imkimės ir pasigaminkime. Sausainiai su riešutų sviestu pradžiugins jus šią dieną net jeigu nelaukiate svečių. Bet gal dar ne vėlu kažką pasikviesti?
Ingredientai:
- 200 g miltų
- 200 g cukraus
- 130 g žemės riešutų sviesto
- 110 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 vnt. kiaušinio
- 2 v. š. vandens
- 0,5 a. š. sodos
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. druskos
- 0,5 a. š vanilinio cukraus

Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį.
- Į kitą dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir suberkite vanilinį cukrų. Viską gerai išplakite, kol masė suputos.
- Atskirai kambario temperatūros sviestą išsukite (mediniu šaukštu arba plaktuvu) su žemės riešutų sviestu. Maišykite, kol masė taps vientisa. Suberkite cukrų ir dar kartą gerai permaišykite.
- Paimkite dubenį su kiaušinio plakiniu, dar kartą lengvai paplakite šakute ir, maišydami sviesto ir žemės riešutų sviesto masę, po truputį supilkite. Gerai išmaišykite.
- Galiausiai suberkite miltus, maišykite, kol masė taps vientisa. Stenkitės nepermaišyti. Atidėkite tešlą į šalį – leiskite pastovėti bent 20 minučių, kad visi produktai gerai susigertų. Neuždenkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Iš tešlos formuokite maždaug 85 g dydžio rutuliukus (rankomis arba specialiu šaukštu – tešla visiškai nelimpa prie rankų, tad nei miltų, nei vandens neprireiks) ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Palikite bent 3 cm tarpus tarp rutuliukų – kepdami jie stipriai plečiasi.
- Orkaitei įkaitus, skardą sausainiais dėkite į orkaitės vidurį ir kepkite 10 minučių. Tada kepimo skardą ištraukite ir atsargia padaužykite skardą į kietą ir karščiui atsparų paviršių – sausainiai turėtų kiek įsikilti ir jų paviršiuje susiformuos plyšiai-raukšlės. Dėkite kepimo skardą su sausainiai atgal, kepkite dar 2-4 minutes, ištraukite ir vėl padaužykite. Kartokite tai dar 1-2 kartus.
- Galiausiai sausainius iš orkaitės ištraukite ir gerai atvėsinkite. Ragaukite dar vos šiltus.
Skanaus!
Nuotraukos ©canva.