Skip to content

Ar riešutai gali būti kenksmingi? Ką reikia žinoti apie skrudintus, sūdytus riešutus bei jų vartojimą

  • by
Riešutai

Riešutai – skanus, paprastas ir dažnai pasirenkamas užkandis. Daug kalbama apie riešutų naudą, tačiau nevalia pamiršti ir jų galimo žalingo poveikio tam tikromis sąlygomis. Dauguma riešutų iš tiesų yra sveiki ir labai naudingi, bet gali pakenkti, jei vartosite juos per dideliais kiekiais ar smarkiai apdorotus. Be to, kai kuriems žmonėms riešutai gali kelti alergines reakcijas.

Kurie riešutai gali būti kenksmingi?

Riešutuose yra daug riebalų, todėl jie suteikia energijos. Daugumoje riešutų gausu nesočiųjų riebalų rūgščių: polinesočiųjų riebalų graikiniuose ar kedro riešutuose, mononesočiųjų riebalų rūgščių migdoluose, pistacijose, pekano riešutuose ir lazdyno riešutuose.

O štai braziliniuose riešutuose, anakardžiuose ir makadamijos riešutuose yra daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Per didelis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis gali padidinti cholesterolio lygį, todėl aukščiau išvardintus riešutus reikėtų valgyti saikingai ir nedažnai.

Riešutai

Kada riešutai gali kelti sveikatos problemų?

Riešutai gali būti geru daug cukraus ir sočiųjų riebalų turinčių produktų pakaitalu. Pavyzdžiui, jie puikiai pakeis sausainius, šokoladą ar pyragaičius. Dėl didelio baltymų ir skaidulų kiekio jie suteikia sotumo jausmą, be to, riešutuose yra tokių vertingų maistinių medžiagų kaip vitaminas E, kalis, magnis. Tačiau svarbu stebėti savo suvalgomų riešutų kiekį. Didelis riešutų kiekis gali sukelti virškinimo problemų, alergijų ar įtakoti svorio padidėjimą dėl jų kaloringumo.

Vienu kartu riešutų reikėtų suvalgyti apie 30 g (nedidelę saują), kas sudaro apie 175 kcal. Jei sunku laikytis šios ribos, kai pakelis atidarytas, pirkite riešutus, kuriuos turite patys išlukštenti ar išgliaudyti. Pašalinti luobelę ar kevalą užima daugiau laiko, todėl riešutų suvalgysite mažiau. Be to, tokie riešutai paprastai būna nesūdyti (išimtis – pistacijos), kas taip pat yra privalumas.

Jei mėgstate brazilinius riešutus, nepamirškite, kad jų per dieną reikėtų suvartoti tik 1-3 vienetus. Šie riešutai yra labai turtingi selenu, tačiau per didelis seleno kiekis gali sukelti apsinuodijimą (simptomai: plaukų slinkimas, nagų trapumas, virškinimo problemos).

Ar gali būti riešutai kenksmingi

Apdoroti, sūdyti ir saldinti riešutai

Stenkitės vartoti mažiau skrudintų, sūdytų, aromatizuotų ar saldintų riešutų. Tokie riešutai gali būti mažiau naudingi ir net kenksmingi sveikatai dėl kelių priežasčių:

  • Didesnis kalorijų kiekis. Saldinti riešutai dažnai yra aptraukti cukrumi ar sirupais, o tai smarkiai padidina suvartojamų kalorijų kiekį. Reguliarus tokio maisto valgymas gali prisidėti prie svorio augimo ir didesnės nutukimo rizikos.
  • Didelis druskos kiekis. Sūdyti riešutai turi daug natrio, kuris gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir inkstų problemų.
  • Oksiduoti riebalai. Skrudinimo metu (ypač aukštoje temperatūroje) riešutuose esantys sveikieji riebalai gali oksiduotis. Oksiduoti riebalai sukuria kenksmingas medžiagas, kurios gali padidinti uždegimą organizme ir širdies ligų riziką.
  • Pridėtiniai cheminiai priedai. Kai kurie skrudinti riešutai gali turėti konservantų, dirbtinių skonių ar spalvų, kurie ilgainiui gali neigiamai paveikti sveikatą.
  • Sumažėjęs maistinių medžiagų kiekis. Aukšta temperatūra skrudinant gali sumažinti kai kurių vitaminų ir antioksidantų, esančių riešutuose, kiekį, todėl jie tampa mažiau vertingi.
  • Cukraus poveikis sveikatai. Saldinti riešutai prisideda prie didesnio cukraus suvartojimo, kuris gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus, dantų problemas ir didesnę diabeto riziką.

Taigi, dažniau rinkitės nesūdytus ir neskrudintus riešutus. O jei visgi norite riešutus skrudinti, darykite tai namuose, žemoje temperatūroje, be aliejaus ir druskos.

Alergija riešutams

Riešutai

Kai kurie riešutai, ypač žemės riešutai, anakardžiai, graikiniai ir lazdyno riešutai, gali sukelti rimtas alergines reakcijas. Alergija riešutams yra viena dažniausių ir rimčiausių maisto alergijų, galinti pasireikšti bet kokio amžiaus žmonėms, tačiau dažniau nustatoma vaikams. Alergijos požymiai gali būti įvairūs: nuo lengvo niežulio, bėrimo ar lūpų patinimo iki sunkių reakcijų, tokių kaip kvėpavimo pasunkėjimas, gerklės užtinimas ar anafilaksinis šokas, kuris yra pavojingas gyvybei.

Riešutų alergijos rizika didesnė žmonėms, turintiems alergiškų šeimos narių ar giminaičių. Alergiškiems riešutams žmonėms svarbu vengti net minimalaus riešutų kiekio. Visada verta pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu dėl riešutų vartojimo, jei turite specifinių sveikatos problemų ar jums pasireiškė alergijos požymiai.

Šaltiniai
https://www.thetakeout.com/
https://www.medicinenet.com/
https://www.healthline.com/
https://www.bhf.org.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *